Meniu

ANSVSA, noutati despre pesta porcina africana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Referitor la informatiile aparute in spatiul public privind evolutia focarelor de PPA in Bulgaria, Autoritatea Nationala Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precizeaza ca, potrivit studiilor si cercetarilor de specialitate, virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care mentionam:

–    prin contactul direct al porcului mistret bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;

–    prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;

–    prin hranirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;

–    prin intermediul altor animale salbatice purtatoare ale virusului PPA (ex. sacali, vulpi, pasari necrofage);

–    prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;

–    prin trasportul virusului pe imbracaminte si incaltaminte;

–    prin intermediul insectelor hematofage;

–    prin intermediul furajelor contaminate.

Aducem la cunostinta opiniei publice ca serviciile veterinare din Romania colaboreaza indeaproape cu autoritatile competente din Bulgaria inca de la aparitia primelor focare de PPA.

De asemenea, mentionam ca ANSVSA coopereaza in permanenta cu entitatile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, asa cum este si cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordoneaza toate actiunile specifice de combatere la nivel comunitar.

Reamintim ca primul focar de PPA in Bulgaria a fost descoperit anul trecut intr-o regiune aflata la aproximativ 200 de km de granita cu Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE