Oros, MADR: Vom modifica imediat legea privind relatiile dintre micii producatori si comercianti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca va fi modificata in regim de urgenta legea privind relatiile dintre micii producatori si comercianti.

„Vom elimina acele prevederi care dezavantajau producatorul si procesatorulmic”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Comisia Europeana a anuntat ca va deschide o procedura de infrigment, ca urmare a prevederilor incluse in Legea 28/2020. Ministrul a spus ca in Parlament au fost efectuate modificari in textul Legii 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare, pentru a raspunde Comisiei Europene. Numai ca parlamentarii au inclus in lege si modificari pe care Comisia Europeana nu le-a cerut, dar care sunt croite pentru a umfla profitul supermarketurilor si marilor comercianti, cum ar fi posibilitatea de a percepe legal, de la producator sau procesator, servicii si taxe, sau de a impune costuri mai mari si pierderi comerciale pentru producatorii mici, obligativitatea ca fermierul sau procesatorul sa acorde reduceri daca un comerciant cumpara mai multa marfa si prelungirea de la 7 la 28 de zile a termenului in care comerciantii pot plati marfa cumparata de la fermierul si procesatorul roman.

„Practic s-a facut o lege in avantajul marelui retail in detrimentul producatorului si procesatorului roman. Ce vom face? Pentru ca am vazut ca doamna Grapini ma intreaba cum voi aplica aceasta lege proasta, facuta de ei. Nu o vom aplica, o s-o modificam imediat cu cele doua prevederi. Ce vom face? Vom restabili principiile corecte de piata, indiferent ca esti mic sau mare, intrucat intr-o economie de piata toti trebuie sa plece de pe picior de egalitate. Vom inaspri sanctiunile pentru cei care vor sa isi rotunjeasca veniturile prin efortul celor multi si mici, vom elimina formele ascunse de taxare, gen autofacturare, remiza lunara, reducere ulterioara raportata la cifra de afaceri sau discount de volum. Practic, vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse in Legea 28 pe ultima suta de metri, ca sa zic asa, si care nu aveau nicio legatura cu actiunea de infringement pe care o pornise Comisia in 2017. Si daca nu vom reusi sa facem aceste modificari, pentru ca va trebui sa le facem in procedura de urgenta prin lege, intrucat trebuie sa implementam Directiva 633 a Consiliului Europei privind practicile comerciale neloiale, in transpunerea Directivei o sa prindem aceste modificari”, a declarat seful MADR.

Adrian Oros a mai precizat ca, daca majoritatea parlamentara nu va da curs modificarilor cerute de MADR si pe care ministrul spera sa le treaca in regim de urgenta, atunci acestea vor fi incluse in legislatia care va transpunerea unei directive europene in domeniu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE