MADR, despre fondurile europene absorbite de Romania prin FEADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania acorda o atentie deosebita stimularii investitiilor si atragerii de fonduri europene pentru agricultura. Beneficiarii acestor plati sunt fermierii, procesatorii, antreprenorii si autoritatile publice locale din Romania, care si-au luat angajamentul de a realiza proiecte ambitioase, cu impact economic pozitiv, pe termen lung, menite sa contribuie la dezvoltarea spatiului rural, prin investitii eficiente si rentabile, la standarde europene.

”Romania gestioneaza pentru perioada de programare 2014-2020 o alocare din FEADR de 8.1 mld.euro, situandu-se pe locul 6 in Uniunea Europeana dupa Italia, Franta, Germania, Polonia si Spania. Din punct de vedere al nivelului platilor efectuate catre beneficiarii FEADR, Romania ocupa locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Franta si locul 1, daca ne referim la gradul de absorbtie pentru nivelul anului 2019, fiind inregistrata o crestere de 36,2% fata de aceeasi perioada a anului 2016”, a declarat Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat in cadrul MADR.

Prin politica de dezvoltare rurala, Uniunea Europeana (UE) isi propune sa ajute zonele rurale sa faca fata multiplelor provocari economice, sociale si de mediu pe care le aduce secolul al XXI-lea. Cunoscut ca Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC), Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR) a fost imbunatatit in perioada 2014-2020 printr-o reforma ampla, in urma careia Romania a primit o alocare de 8.1 mld. euro din bugetul FEADR, la care se adauga contributia nationala, in valoare de 1,3 mld. euro. Programul National de Dezvoltare Rurala din Romania (PNDR) pentru perioada 2014-2020 se concentreaza pe urmatoarele prioritati:

Modernizarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesare a produselor agricole,

Incurajarea intineririi generatiilor de agricultori prin sprijinirea instalarii tinerilor fermieri,

Dezvoltarea infrastructurii rurale de baza ca preconditie pentru atragerea investitiilor in zonele rurale si crearea de noi locuri de munca si implicit la dezvoltarea spatiului rural,

Incurajarea diversificarii economiei rurale prin promovarea crearii si dezvoltarii IMM-urilor in sectoarele nonagricole din mediul rural,

Promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicat,

Incurajarea dezvoltarii locale plasate in responsabilitatea comunitatii prin intermediul abordarii LEADER. Competenta transversala a LEADER imbunatateste competitivitatea, calitatea vietii si diversificarea economiei rurale, precum si combaterea saraciei si excluderii sociale.

Precizam ca, la sfarsitul lunii ianuarie 2019, Romania era la egalitate cu Cehia si cu Lituania, pe locul 6 din punct de vedere al ratei de absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE