Programul „Alege Oaia” da rezultate. Au aparut primele panouri termoizolante din lana de oaie

Facebook
Twitter

Mai multi cercetatori din Cluj au depus o cerere de brevetare pentru o inventie prin care cladirile ar fi izolate cu panouri cu miez din lana de oaie, care ar putea inlocui polistirenul, noteaza Mediafax.

Hegyi Andrea, unul dintre inventatori, sustine ca Romania se afla in prezent printre primele cinci tari din Europa care beneficiza de aceasta resursa de lana de oaie, insa aceasta nu este valorificata, ci arsa sau aruncata pe camp.

„Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii, Petre Daea, de valorificare a potentialului ovin din Romania, noi propunem mai mult, si anume sa valorificam atat lana de oaie, cat si sa ne inspiram din traditia pe care o avem de-a lungul sutelor de ani de istorie si, prin inovare, sa ajungem la un mediu de locuit sanatos, putin poluant, ecologic. Resursa de lana de oaie exista, dar nu este valorificare, astfel ca se ajunge la aruncatul lanii pe camp sau la arderea ei. Romania se afla printre primele 5 tari din Europa care au aceasta resursa. Noi am depus o cerere de brevet de inventie pentru panouri termoizolatoare compozite, cu miez din lana de oaie, cu scopul cresterii confortului termic in spatiile de locuit, cladiri administrative, spatii inchise destinate desfasurarii activitatilor industriale sau agro-zootehnic. Lana de oaie are capacitati de izolare termica si fonica, permeabilitate la aer si apa”, a spus inventatorul.

Modurile prin care poate fi valorificata lana romaneasca

Tot acesta sustine ca rasele romanesti de oi au o lana cu un fir mai gros, care nu este mai rar folosit in industria textila. Cu toate acestea, lana romaneasca este ideala pentru confectionarea de saltele textile, care pot fi folosite ca material termoizolant in interiorul cladirilor.

„Pasul doi a constat din incasetarea miezului de lana de oaie de tip saltea intr-o carcasa de material compozit pe baza de liant anorganic – ciment, var, cu dimensiuni de 30X30 cm si grosime de 10 cm, care se aplica pe peretele exterior sau interior al unei cladiri. La imbinarea dintre doua panouri se foloseste vata minerala provenita din constructii. Acest sistem de panouri cu miez de lana de oaie ar putea inlocui polistirenul in lucrarile de termoizolare a cladirilor, ar fi o solutie”, a mai spus cercetatorul clujean.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE