MADR: ajutor de 286 milioane de lei pentru crescatorii de pasari, oi, porci si capre

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii urmeaza sa aloce peste 286 de milioane de euro pentru sustinerea activitatii crescatorilor de pasari, oi, capre si porci, prin trei scheme de ajutor de stat care au ca scop compensarea pierderilor cauzate de pandemia de COVID-19.

Astfel, pentru sustinerea a crescatorilor din sectorul suin, valoarea maxima a schemei de ajutor de stat se ridica la 131,76 milioane de lei. Perioada de valabilitate a schemei este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si data de 31 decembrie 2020.

Potrivit proiectului, ajutorul se acorda crescatorilor care detin animale din specia suine, respectiv, intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanelor juridice care desfasoara activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor. Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere (…) care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM (UVM – Unitate Vita Mare reprezinta incarcatura sau numarul de animale), echivalent in lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproductie (scroafe si scrofite).

Pentru a fi eligibili in vederea acordarii ajutorului de stat mentionat, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe criterii, respectiv sa detina exploatatie cu cod ANSVSA inregistrata/autorizata sanitar veterinar; sa desfasoare activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor in semestrul I al anului 2020, cu exceptia celor care detin exploatatii aflate in imposibilitate de populare din cauza masurilor de restrictie sanitare veterinare generate de evolutia pestei porcine africane; nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile in baza Comunicarii CE – Cadru temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijin a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01); nu se afla in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31 decembrie 2019.

In ceea ce priveste schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol, MADR aloca o suma maxima de 109,8 milioane de lei.

Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, in functie de speciile si categoriile de pasari, respectiv, pui de carne, pui de curca, gaini ouatoare si gaini rase grele. Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 100.000 euro. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne si pui de curca, respectiv 0,014 UVM pentru gaini ouatoare si gaini rase grele.

Ajutorul se acorda crescatorilor de pasari, intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanelor juridice care desfasoara activitate de crestere si/sau reproductie a pasarilor pentru carne sau oua.

Pentru a primi ajutorul de stat beneficiarii trebuie sa detina o exploatatie autorizata sanitar veterinar; sa desfasoare activitate de crestere si/sau reproductie a pasarilor in semestrul I al anului 2020; sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile si sa respecte prevederile specifice din Comunicarea CE – Cadru temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijin a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19; nu se afla in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31 decembrie 2019.

In sectorul ovin/caprin, proiectul prevede o suma totala de 45 de milioane de lei, iar ajutorul de stat se acorda pentru un efectiv cuprins intre 50 si 1000 de capete de femele ovine, inclusiv, pe beneficiar, cu varsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020, dar si pentru un efectiv de minimum 25 si maximum 1.000 capete femele caprine, inclusiv, pe beneficiar, care au varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului 2020. Ajutorul de stat prevazut pentru cei care au ovine poate fi cumulat cu ajutorul de stat prevazut la caprine pentru acelasi beneficiar.

Potrivit proiectului, cuantumul ajutorului este de 5 lei/cap ovina/caprina, iar valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care iti desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 100.000 euro.

Ajutorul mentionat se acorda crescatorilor care detin animale din speciile ovine si caprine respectiv, intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice, dupa caz, precum si persoanelor juridice. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa detina animale din speciile ovine/caprine identificate si inregistrate in RNE si respecta toate conditiile specificate pentru celelalte categorii de animale.

Schemele de ajutor de stat se aplica pe intreg teritoriul Romaniei si nu se se cumuleaza cu alte ajutoare de stat sau ajutoare de minimis cu aceleasi costuri eligibile identificabile. Acestea se notifica la Comisia Europeana in temeiul articolului 108 alineatul (3) din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE