MADR, noutati despre toate masurile de sprijin pentru apicultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, saluta crescatorii de albine si procesatorii de produse apicole din Romania si multumeste celor 4.355 de beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2014-2020) care au solicitat si primit fonduri europene nerambursabile pentru proiecte in domeniul apicol!

Prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a finantat 4.355 de proiecte de investitii in sectorul apicol, cu o valoare de 85 milioane de euro. Beneficiarii investitiilor apicole au accesat fonduri europene nerambursabile prin submasurile 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Cele mai multe proiecte pentru apicultura au fost finantate prin intermediul submasurii 6.3. Astfel, prin aceasta submasura s-au finantat 3.728 de proiecte cu o valoare publica contractata de 55,8 milioane euro.

Proiectele dedicate apiculturii finantate prin submasura 6.1 sunt in numar de 616, cu o valoare publica contractata de 24,7 milioane euro.

Prin submasura 4.1 au fost finantate 4 proiecte pe apicultura, cu o valoarea publica contractata de peste 1 milion euro. Tipurile de investitii vizeaza infiintarea/ modernizarea stupinelor prin achizitie echipamente apicole si amenajare spatii pentru procesare, conditionare produse apicole.

Prin submasura 4.2 beneficiarii au primit finantare pentru 4 proiecte de investitii in domeniul apicol cu o valoare publica contractata de peste 1 milion de euro. Tipurile de investitii vizeaza infiintarea/ modernizarea unitatilor de procesare, ambalare si comercializare produse apicole.

Totodata, prin submasura 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol” a fost finantat un proiect privind promovarea si comercializarea in comun a productiei de miere si produse apicole realizate de membrii unui grup de producatori. Valoarea publica contractata a acestui proiect este de 107.200 euro, iar din grup fac parte noua exploatatii agricole.

Mai mult, submasura 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectoarele agricol si pomicol” a finantat 8 proiecte care vizeaza cooperarea actorilor locali in vederea sustinerii lanturilor scurte de aprovizionare cu produse apicole. Cele opt proiecte au primit finantare pentru 42 membri, din care 23 sunt fermieri (exploatatii care participa in proiectele de cooperare). Valoarea publica contractata a acestor  proiecte este de 716.006 euro.

POPICA Crinela Alina – intreprindere individula din Codlea, judetul Brasov este unul dintre cei 4.355 de beneficiari ai PNDR pentru sectorul apicol, care a beneficiat de finantare nerambursabila de 207 mii de euro pentru proiectul „Modernizare stupina si amenajare spatiu pentru procesare, conditionare produse apicole”, finantat prin submasura 4.1 ,,Investitii in exploatatii agricole”. Proiectul a fost contractat in noiembrie 2017 si valoare eligibila a intregului proiect este de 308 mii euro – diferenta dintre finantarea PNDR si valoarea proiectului a fost asigurata din fondurile proprii ale beneficiarului.

Proiectul vizeaza modernizarea stupinei, la data depunerii cererii de finantare, solicitantul detinand 235 de familii de albine pe o suprafata de 3.000 mp. Din cantitatea totala de 3.290 kg/ an miere poliflora estimata a fi obtinuta, in anii 1 – 5 dupa implementarea proiectului, aproximativ 70% va fi ambalata la borcane, iar aproximativ 30% va fi ambalata la plicuri, fiind comercializate la seturi de 100 bucati (respectiv 658 seturi). Proiectul va fi finalizat in luna iulie 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE