Guvern: sprijin pentru crescatorii de pasari. Care este valoarea si cum se poate accesa

Facebook
Twitter

Guvernul a decis acordarea unui sprijin pentru crescatorii de pasari, in conditiile pierderilor cauzate de pandemia de COVID 19. Iata care este valoarea acestuia si cum se poate accesa:

In sedinta de Guvern din 27 august 2020 a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta privind aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19, in vederea  compensarii pierderilor, in perioada cuprinsa intre 01 martie – 01 iulie 2020.

Prin acest sprijin se doreste sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice din perioada actuala, pentru compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, functie de speciile si categoriile de pasari, respectiv, pui de carne, pui de curca, gaini ouatoare, gaini rase grele si pui eclozionati.

Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 100.000 euro, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curca si pui eclozionati, respectiv 0,014 UVM pentru gaini ouatoare si gaini rase grele.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, iar valoarea totala a schemei de ajutor este de 109.800 mii lei.

Beneficiarii acestei masuri sunt: crescatorii de pasari, respectiv, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanele juridice care desfasoara activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor pentru carne sau oua.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa detina exploatatie autorizata sanitar veterinar;

b) sa desfasoare activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor in semestrul I al anului 2020;

c) sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile si sa respecte prevederile de la punctele 20 si 23 din Comunicarea Comisiei Europene;

d) sa nu se afle in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019.

Precizam ca fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentatiei. De asemenea, banii vor fi virati in conturile acestora pana la data de 31 Decembrie 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE