Ministrul Oros, despre asigurarea culturilor agricole: exista foarte putine societati

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca, in prezent, exista foarte putine societati de asigurari care au apetenta de a incheia asigurari pentru seceta si ca exista deja negocieri cu cateva dintre ele pentru a media incheierea de contracte de asigurare.

„Exista o masura de incurajare a fermierilor sa faca asigurari, masura care a fost anul trecut lansata. Nu prea a fost accesata, era destul de stufoasa procedura. Am simplificat-o, am pastrat doar patru acte: polita de asigurare, chitanta, buletinul si codul IBAN, in care noi, Ministerul Agriculturii, achitam 70% din valoarea politei, tocmai pentru a-i incuraja sa faca aceste asigurari pentru fenomene climatice nefavorabile. Foarte putine dintre societatile de asigurari au apetenta de a face asigurari pentru seceta. Chiar daca le fac, le fac in niste conditii mai putin suportate de catre fermieri. Noi suntem in negocieri cu cateva societati de asigurari sa reusim sa mediem asigurarile intre acestia si fermieri”, a mentionat Adrian Oros.

Ministrul, despre pagubele produse de seceta

Seful MADR a mai precizat ca, la ora actuala, au inceput deja evaluarile pagubelor produse de seceta.

„Suntem in cursul evaluarii pagubelor provocate de seceta si, asa cum am promis, ii vom despagubi pe toti cei care au avut pagube. In evaluarile de pana acum ar fi afectate cam 1 milion de hectare de culturi, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost insamantate in toamna”, a precizat Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE