Despagubirile pentru seceta, neincluse in rectificarea bugetara. Mai multe organizatii de fermieri au transmis un mesaj dur pentru autoritati

Facebook
Twitter

Alianta pentru Agricultura si Cooperare, un grup format din mai multe organizatii importante de fermieri din Romania, trimite un mesaj dur autoritatilor din tara noastra, prin care solicita acordarea de urgenta a fondurilor pentru fermierii afectati de seceta.

Scrisoarea deschisa vine dupa ce, in ultima rectificare bugetara elaborata de Guvern nu au fost incluse si despagubirile pentru seceta. In cele ce urmeaza va redam continutul intregului text:

„Avand in vedere Ordinea de zi propusa pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, noi, ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE, nu am identificat in nota de fundamentare si nici in textul proiectului de Ordonanta de Urgenta, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu sume de bani pentru efectuare platilor reprezentand despagubiri acordate fermierilor afectati de seceta, si care insumeaza 1,2 miliarde de lei!

Stimati Domni, lipsa alocarii acestor fonduri reprezinta un atentat la viitorul unui sector de importanta strategica! sunt peste 34000 fermierii afectati de fenomenul de seceta pedologica extrema in cazul culturilor de toamna si cel putin tot atatia in cazul calamitatilor provocate de seceta pedologica extrema in cazul culturilor de primavara!

Fermierii trebuie sa reia ciclul de productie pentru infiintarea noilor culturi de toamna si ne intrebam cu ce resurse o vor face? cum ne sustine statul? noi fermierii nu ne-am oprit din cauza COVID 19! noi nu avem concediu in august si nici sarbatori legale!

Domnilor, culturile agricole si animalele trebuiesc ingrijite asemeni unor bolnavi patologici! Puteti vedea urgenta?Avem un judet cu calamitate 100% in ceea ce priveste productia agricola vegetala, avem lacuri care au secat si dumneavoastra refuzati sa interveniti de urgenta pentru alocarea fondurilor necesare platii despagubilor desi ati iesit public si ati promis ca veti despagubi!

Cu totii aduceti in discutie deficitul extern, insa daca aceste ajutoare de stat nu vor veni acum, alimentele de strica necesitate si care erau asigurate din productia interna, nu vor putea fi asigurate si ca atare vor fi importate si vor creste deficitul! Fenomenele meteorologice nefavorabile care s-au manifestat pe intreg teritoriul tarii noastre au fost comunicate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, atat de catre agricultori si reprezentantii formelor asociative ale acestora, cat si de Institutiile Prefectului si Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) care consemneaza faptul ca au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi si precipitatii care s-au inregistrat in aceasta perioada de timp pe intreg teritoriul tarii.

Speram ca azi, 14.08.2020, in ceasul al 12-lea veti da dovada de un minim de responsabilitate si respect fata de cei care produc hrana si veti asigura sumele necesare platii despagubirilor prin rectificarea bugetara! Noi, Alianta pentru Agricultura si Cooperare va atragem atentia asupra faptului ca in urma consultarilor avute atat fizic cat si prin videoconferinte aproape saptamanle, am primit asigurari directe de la oficiali din cadrul MADR, Ministrul Finantelor Publice dar si de la dumneavoastra in calitate de Prim Ministru, ca aceste sume vor fi alocate si platite in regim de urgenta pentru a evita intrarea in colaps si falimentarea fermierilor romani.

Stimati Domni, acesta este un ultimatul si va rugam sa il tratati ca atare: Daca nu va ganditi la fermieri Romaniei, la insolventa sectorului care asigura securitatea nationala a Romaniei, ganditi-va cel putin la guvernarea dvs., la interesul politic inainte de alegerile locale, la riscul major de a pierde o masa semnificativa din electorat din mediul rural, unde oricum nu stati prea bine!

Rugamintea este SA VA AJUTATI singuri, daca nu intelegeti situatia extrema prin care trecem. Executarea silita a fermierilor este iminenta, motiv pentru care inainte de a ne fi sechestrate mijloacele, noi vom boicota acest Guvern prin actiuni de blocarea autostrazilor, drumurilor publice, greva fiscala, boicotarea intalnirilor cu ministerul de resort pentru consultari pentru noul PNS! Organizatiile profesionale sunt in interesul membrilor si nu pentru a mima dialogul cu autoritatile, asa cum se pare ca ne considerati dumneavoastra!”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE