Cum te pregatesti din timp pentru lucrarile de toamna

Facebook
Twitter

Lucrarile de toamna sunt esentiale pentru a avea anul urmator recolte bogate si sanatoase, fie ca e vorba despre culturile de camp, din gradina sau din livada. In aceasta perioada, temperaturile incep sa scada si ploile devin abundente, iar acesti factori pot aduce numeroase probleme in culturile de fructe si legume. Daca nu efectuezi corect lucrarile necesare de toamna, bolile se mentin si daunatorii raman activi si pot pune in pericol intreaga recolta.

Pentru a avea siguranta ca vei efectua corect si la timp lucrarile de toamna, e bine sa te pregatesti din timp cu tot ce e necesar. Iata cateva sfaturi orientative care te vor ajuta sa pui la punct un plan pentru lucrarile de toamna:

Echipeaza-te cu ustensilele necesare

Daca ai o gradina sau un solar cu dimensiuni reduse, poti folosi unelte manuale, precum coasa sau sapa. Pentru florile din gradina si pomii fructiferi, ai nevoie de unelte de taiat, precum foarfecele sau clestii. Pentru a aplica tratamentele fitosanitare e necesara o pompa, iar pentru a pregati solul pentru fertilizare, poti folosi o motosapa.

In schimb, lucrarile din camp sunt mai ample si au un grad de mecanizare ridicat, asa ca vei avea nevoie de utilaje agricole specializate. In principiu, vei avea nevoie de tractoare, discuri, pluguri si echipamente de stropit pentru a lucra pamantul si a aplica tratamentele necesare.

Ia in calcul curatarea solului

Curatarea solului de crengi si frunze uscate este o etapa importanta inainte de a incepe orice alta lucrare de intretinere a unei culturi noi. Resturile vegetale trebuie indepartate, deoarece aici pot ierna agentii patogeni care vor ataca plantele in sezonul urmator. 

Pentru aceste lucrari va trebui sa ai la indemana un aspirator de frunze si un tocator special pentru a marunti crengile mari si uscate din livada cu pomi fructiferi. In gradinile de mici dimensiuni, e suficient sa folosesti o grebla pentru a aduna resturile vegetale. Poti folosi ulterior aceste resturi pentru a obtine compost, lucrare despre care poti citi mai multe in cele ce urmeaza.

Construieste compartimente pentru compost

Compostul este un tip de fertilizant natural pe care il poti folosi atat pentru culturile de legume, cat si pentru florile si plantele din gradina. Poti obtine compost prin amestecarea resturilor vegetale, precum frunze, crengi si iarba cu resturi alimentare sau gunoi de grajd.

Toate aceste ingrediente trebuie pastrate intr-un recipient pentru cel putin sase luni, inainte de a le folosi. Poti construi compartimente pentru compost direct in gradina, amplasate in locuri umbroase, intrucat soarele duce la oxidarea materiei organice. Totodata, compartimentele nu trebuie sa aiba mai mult de un metru cub, deoarece procesul de compostare va fi incetinit.

Pregateste tratamentele necesare

Tratamentele fitosanitare reprezinta o masura suplimentara pentru a feri culturile de fructe si legume, dar si pomii fructiferi de boli, daunatori si buruieni. Tratamentele vin completarea altor masuri de protectie, precum curatarea solului de resturile vegetale sau folosirea unor seminte si soiuri rezistente si de calitate.

Tine cont ca fiecare cultura in parte are nevoi diferite, iar tratamentele trebuie aplicate in diferite stadii ale perioadei de vegetatie. Eventual, poti aplica si regulatori de crestere, are au rolul de a imbunatati rezistenta plantelor la temperaturile scazute din timpul iernii.

Exista numeroase lucrari de toamna care trebuie efectuate pentru a avea o recolta sanatoasa. In acelasi timp, este bine sa te pregatesti din timp si sa ai la dispozitie utilajele necesare, sa stii ce tratamente trebuie sa aplici si sa ai un plan bine pus la punct pentru curatarea solului si protejarea culturilor in timpul iernii. Tine cont si de faptul ca exista diferite lucrari de toamna in functie de cultura pe care o ingrijesti.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE