Cu un buget total de peste 1,23 milioane de lei, o familie din Prahova a implementat un proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile, în urma căruia conduce astăzi o afacere profitabilă la țară.
Prin proiectul „Construire secție de producție produse din beton, sediu administrativ, alei pietonale și carosabile, spațiu parcare, împrejmuire, utilități și branșamente”, finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Axa 3 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, Măsura 312 – „Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi”, SC ELIZA ȘI DANI PAV AJE SRL, a dezvoltat o afacere profitabilă în satul prahovean Bucov.
Proiectul finanțat cu fonduri europene nerambursabile și implementat în perioada iulie 2010 – ianuarie 2013 a beneficiat de un buget total (cu TVA) de peste 1,23 milioane de lei, din care contribuție europeană nerambursabilă a fost de 849.360 de lei.
Societatea a fost înființată în 17 martie 2009, având ca activitate principală fabricarea produselor din beton pentru construcții, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR). Asociatul unic și administratorul societății, Daniela Dinu, a dorit să
investească în achiziționarea de tehnologie modernă pentru fabricarea pavajelor din beton, dar și în realizarea construcțiilor necesare desfășurării activității pentru care înființase microîntreprinderea, în concordanță cu condițiile impuse de fișa tehnică a Măsurii 312. Pentru a putea accesa această măsură și pentru a începe proiectul dorit, solicitanta a achiziționat terenul necesar amplasării investiției.
Obiectivele propuse prin proiect au fost construirea unei hale metalice și a unei platforme betonate pentru acces pietonal, carosabil și spațiu parcare, împrejmuirea terenului cu plasă bordurată montată pe stâlpi metalici și bordură din beton cu înălțimea de 30 cm, executarea instalațiilor sanitare exterioare (apă și canalizare, electrice și gaze naturale) și montarea utilajelor pentru linia de producție.
Contractul de finanțare a fost semnat în iulie 2010, proiectul fiind implementat pe o perioadă de 30 de luni. Cu ajutorul fondurilor obținute, a fost realizată o hală metalică necesară desfășurării activității de producție, având inclusiv o zonă cu destinația de sediu administrativ al beneficiarului.
Prin proiect a fost achiziționată și o linie tehnologică performantă, cu ajutorul căreia se obține o producție eficientă, la un preț competitiv față de piața din domeniu.
Utilajele achiziționate au o productivitate de 500 mp pavaj/zi și 8.500 borduri/zi, asigurând posibilitatea livrării produselor către clienții cu capacitate mare de execuție a lucrărilor de pavaj, dar și către cei cu cereri mai mici, atrași de raportul preț/calitate.
Prin intermediul proiectului au fost create nouă locuri de muncă și a fost dezvoltată economia localității, aducându-se un aport financiar la bugetul local.
Prin amplasamentul investiției într-o zonă cu potențial ridicat de dezvoltare, în apropierea municipiului Ploiești și a orașului Boldești-Scăieni (la 11 km nord de Ploiești), desfacerea produselor a fost garantată, mai ales datorită faptului că prețul de vânzare este sub cel al producătorilor din zonă, iar calitatea produselor este superioară.
Daniela Dinu, beneficiara proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile, consideră că este foarte important ca prin intermediul finanțării să se răspundă nevoilor identificate la nivelul comunității, contribuind astfel la revitalizarea economiei rurale și crescând posibilitatea populației de la sate să se angajeze în alte activități decât cele agricole.
Totodată, pentru ca firma să fie competitivă, trebuie investit în permanență în tehnologie modernă, astfel încât produsele realizate să fie de calitate și să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor.