INVESTIŢIA din toamnă și PROFITUL din VARĂ, în bătaia viscolului

Facebook
Twitter

Vremea neobișnuit de caldă din ultima vreme, urmată de viscol și îngheț le dă multe bătăi de cap agricultorilor.

În Moldova, s-a așezat deja un strat de zăpadă peste culturile de toamnă, iar dacă temperaturile nu vor scădea rapid până la îngheț, atunci producătorii nu vor suferi pagube.

„Culturile de rapiță și orz sunt foarte avansate în starea de vegetație din cauza temperaturilor nefiresc de mari pentru această perioadă. Dacă vin temperaturi scăzute brusc, asociate cu viscol și zăpadă, o să fie greu. Dacă stratul de zăpadă nu va ajunge la 15 centimetri, pierderile pot fi și de 100% la aceste culturi. Grâul e mai rezistent”, spune Constantin Bazon, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) și președinte al Asociației Cultivatorilor de Plante Tehnice Vrancea.

Nici pomicultorii nu au scăpat de amenințarea vremii. Temperaturile mari din ultima perioadă au grăbit înmugurirea. În unele livezi din Banat, pomii deja au înflorit, astfel că viscolul care se anunță ne-ar putea lăsa fără caise și piersici.

„La cais și piersic și la unele specii de măr, mugurii dau să plesnească. Dacă vremea se răcește treptat, se vor retrage. Dacă gerul vine brusc, pierderile pot fi de 80-100%. Chiciura și pojghițele de gheață sunt foarte păcătoase”, a mai spus Constantin Bazon.

Pe fermierii din lunca Dunării, ceața i-a păzit de cea era mai rău.

„Ne-a ajutat foarte mult ceața densă, pentru că temperaturile nu au urcat foarte mult. Rapița, orzul și grâul sunt așa cum ar trebui să fie”, spune Cornel Stroescu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Mehedinți.

În toamnă au fost semănate circa 400.000 de hectare cu rapiță și alte 500.000 de hectare cu grâu la nivel național.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE