Rapița și grâul, serios afectate de secetă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea deosebit de caldă din ultima vreme, precum și lipsa precipitațiilor au determinat pierderi de până la 20% la culturile recoltele de grâu și rapiță, înființata în toamna lui 2013.

„Pornind de la căldura din vestul și chiar estul României și terminând cu seceta instalată în sud-vestul țării și în Moldova, producțiile de grâu și rapiță au suferit, până în acest moment, pierderi irecuperabile în proporție de 15-20%. În funcție de evoluția vremii din perioada următoare vom vedea dacă se vor înregistra și alte pierderi. Din cauza lipsei zăpezii și a faptului că nu există un strat de zăpadă pe sol, riscăm să avem pierderi importante la rapiță, în contextul în care s-a anunțat o răcire substanțială a vremii după data de 15 ianuarie. În ceea ce privește grâul, această cultură ar fi fost și ea foarte afectată dacă vremea nu se răcea la timp. În ultimele patru luni, respectiv între septembrie și decembrie, cantitatea de precipitații nu a fost decât de 8 litri/mp, ceea ce ar fi dus la uscarea grâului, din cauza absenței apei din sol”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), citat de Agerpres.

Potrivit prognozei meteorologice pentru luna ianuarie 2014, cantitățile lunare de precipitații vor fi în general apropiate de media climatologică, exceptând regiunile vestice și centrale, unde sunt posibile valori excedentare.

Potrivit prognozei agrometeorologice pentru intervalul 8-14 ianuarie 2014, funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (70-100%), respectiv răsărire şi apariţie a frunzei a treia (30-100%) la culturile semănate în afara epocii optime.

Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-14 frunze), plantele prezentând în general o uniformitate şi vigurozitate medie şi bună. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp se vor efectua în condiţii relativ bune.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE