Succesul fermierilor, care au reușit să poziționeze România în rândul principalilor exportatori din zona Mării Negre se datorează traderilor şi depozitarilor. Însă, pentru ca fermierii să își vândă recolta pe bursa cerealelor, trebuie ca Ministerul Agriculturii să subvenţioneze mecanismele de management al riscului, consideră preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Viorel Marin.
„Producătorii trebuie să mulţumească şi traderilor, dar şi depozitarilor care au luat locul Rusiei şi Ucrainei, care au căzut pe Marea Neagră şi datorită lor România a ajuns unul dintre principalii exportatori în zona Mării Negre. Trebuie să găsim însă mecanisme să reducem volatilitatea preţurilor, iar bursa poate fi unul dintre elementele principale care poate rezolva acest element de management al riscului”, a declarat Viorel Marin, la un eveniment organizat de Bursa Română de Mărfuri, cu ocazia prezentării noului sistem de cotaţii de referinţă pentru cereal, informează Agerpres.
Președintele ANAMOB este de părere că Ministerul Agriculturii ar trebui să-i stimuleze pe fermieri să îşi aducă producţia pe bursă prin asigurarea unei protecţii în ceea ce priveşte preţul. Volatilitatea prețurilor a generat pierderi însemnate producătorilor anul acesta, mult mai mari decât seceta și înghețul.
„Orice producător poate veni la bursă să încheie un contract la termen. Dacă el vrea 200 de euro pe tona de cereale, iar vara viitoare preţul scade la 160, ministerul printr-un management al riscului, poate să finanţeze prima de asigurare de hedging a producătorilor. Dacă nu se face ceva care să stimuleze să vină producţia pe bursă nu se va lucra pe bursă. Fermierii vor face contracte cu cei care sunt aproape de ei. Trebuie să-i stimulăm pe fermieri să vină pe bursă pentru că le putem asigura protecţia la preţuri. MADR să subvenţioneze mecanismele de management al riscului”, a explicat Marin.
În 23 septembrie 2013, Guvernul României a adoptat un Memorandum prin care se agrea dezvoltarea unei burse a cerealelor în parteneriat cu BRM, în primul rând pentru crearea Ringului Bursier al Produselor Agricole. Principalul avantaj al cotaţiilor este acela că poate oferi o oglindă fidelă a echilibrului din piaţă, permiţându-le actorilor interesaţi să urmărească evoluţiile şi să elaboreze modele realiste privind tendinţele pieţei, facilitând astfel luarea de decizii corecte privind tranzacţionarea şi oferind premisele pentru crearea de instrumente de protecţie împotriva volatilităţii pieţei.