Constantin: Lipsa informatiilor a dus la prabusirea preturilor la cereale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Faptul că fermierii nu au avut acces la informatii privind cotatiile la cereale este unul dintre factorii care au condus la prabusirea preturilor în această vară, apreciază ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Anul 2013 ne-a adus aminte de producţiile mari înregistrate în România, dar, din păcate, producătorii nu s-au putut bucura de producţiile mari şi de preturi corecte, pentru că aţi văzut ce s-a întâmplat cu preturile. Nu cred că neapărat din cauza pieţei s-a întâmplat acest lucru, ci din lipsa informaţiilor. Procesul de transparentizare a preţurilor şi a producţiilor este un prim pas. (…) Rămâne să-i asigurăm pe fermieri că preturile cerealelor nu vor mai avea aceste fluctuaţii, respectiv când sunt producţii mici, preturile sunt foarte mari, iar când sunt producţii mari, preturile sunt foarte mici”, a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres, la un eveniment organizat de Bursa Română de Mărfuri, cu ocazia prezentării noului sistem de cotaţii de referinţă pentru cereale.

Ministerul Agriculturii va semna un parteneriat cu Bursa Română de Mărfuri zilele următoare, astfel încât, din luna ianuarie,  să funcționeze acest ring bursier pentru cereale în România, care să poată oferi un pret corect producătorilor agricoli şi un sistem de contractare transparent pentru procesatori şi comercianţi.

Preşedintele BRM, Septimiu Stoica, consideră că emiterea de cotaţii de referinţă este un pas important pentru dezvoltarea Bursei cerealelor în România.

„Emiterea de cotaţii de referinţă este un prim pas important pentru dezvoltarea Bursei de cereale în România. Aceste instrumente vor sprijini transparentizarea pieţei, oferind repere reale şi actualizate constant tuturor actorilor interesaţi”, a spus Septimiu Stoica.

În 23 septembrie 2013, Guvernul României a adoptat un Memorandum prin care se agrea dezvoltarea unei burse a cerealelor în parteneriat cu BRM, în primul rând pentru crearea Ringului Bursier al Produselor Agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE