IFN-urile vor putea elibera scrisori de confort pentru proiectele cu fonduri europene pentru agricultură

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După ce bancherii i-au lăsat baltă pe mulți dintre beneficiarii fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură, disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, Ministerul Agriculturii (MADR) intenționează să dea posibilitatea și instituțiilor financiare nebancare (IFN) să elibereze scrisori de confort.

„Pe zona de plăți directe, România a absorbit toți banii. Și pe pilonul II, gradul de absorbție este de 73%. Principala problemă este partea de cofinanțare. Pentru viitorul PNDR, trebuie să identificăm noi facilități de finanțare pentru fermieri. Cred că vom fi mai stricți din 2015, când vom deschide noile sesiuni și cred că vom da posibilitatea și IFN-urilor să elibereze acele scrisori de confort”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Șeful de la Agricultură a precizat că foarte numeroase bănci au eliberat scrisori de confort beneficiarilor PNDR, însă nu au mai acordat și creditele necesare cofinanțării proiectelor derulate cu fonduri europene, deși se semnaseră contractele de finanțare nerambursabilă. În acest context, MADR are în vedere înăsprirea condițiilor de acceptare a instituțiilor de credit care doresc să încheie acorduri cu agențiile de finanțare, astfel încât acestea să fie obligate nu doar să elibereze scrisorile de confort, dar să dea și creditele aferente cofinanțării.

Totodată, MADR a elaborat un proiect de ordonanță de urgență, care va modifica modul în care se fac deconturile pentru beneficiari, atât pentru cei care au depus proiecte pe vechiul PNDR, dar și pentru cei care vor accesa fonduri europene nerambursabile pentru agricultură în perioada 2014-2020.

„Ordonanța de urgență va modifica modul în care se fac deconturile pentru beneficiari. Până acum ei trebuiau să vină cu deconturile și cu ordinul de plată, prin care să demonstreze că au plătit. Mulți nu au finanțarea respectivă și atunci le dăm posibilitatea să vină doar cu factura și noi facem decont pe factura respectivă, într-un cont special deschis la Trezorerie, și ei trebuie să vină, în termen de cinci zile, cu ordinul de plată. Discutăm în permanență cu beneficiarii și cu băncile pentru că avem un obiectiv și anume ca PNDR 2007-2013 să fie un program cu un succes important, cu un grad de absorbție de 100%”, a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Valoarea fondurilor alocate în perioada 2007-2013 este de aproximativ 8 miliarde de euro, din care peste 6 miliarde de euro reprezintă plăți făcute către beneficiari. Gradul de absorbție este de 73%, iar cel de contractare de 108%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE