Institutul de Cercetare–Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole (ICDIMPH) ‐Horting din București va finaliza la sfârșitul acestei luni implementarea unui proiect cu fonduri europene, prin care oferă soluții ieftine pentru creșterea profitului micilor producători de fructe și legume.

Proiectul de cercetare, denumit „Dezvoltarea de tehnici și metode specifice de uscare şi deshidratare, depozitare și stocare a produselor horticole în vederea menţinerii calităţii şi creşterii competitivităţii fermelor de semi‐subzistenţă” și condus de inginerul Marian Vintilă, directorul științific al Horting București, a vizat influența cultivarelor, a metodelor și condițiilor  metode de uscare-deshidratare și depozitare-stocare asupra calității și duratei de menținere a calității unor specii de fructe și legume, cum sunt caise, mere, prune, ardei, ceapă uscată și morcov, considerate ca reprezentative pentru activitatea fermelor de semi-subzistență pomicole și legumicole din România.

Rezultatele cercetărilor conduse de inginerul Marian Vintilă sunt extrem de importante, mai ales că, în noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi finanțate mai ales proiectele care vizează integrarea producției, adică acele proiecte care cuprind, pe lângă activitatea efectivă de producție, și activități de stocare, procesare și comercializare a legumelor și fructelor. Mai mult decât atât, producătorii care vor face pasul de la ferma de subzistență la producția pentru piață vor primi punctaje și subvenții mai mari, față de ceilalți, iar procentul finanțării nerambursabile pentru ferma de familie poate ajunge la 90% din valoarea proiectului.

Share on Facebook