Consiliul European al Tinerilor Agricultori solicită garantarea creditelor pentru tinerii fermieri

Facebook
Twitter

Consiliul European al Tinerilor Agricultori a solicitat miniștrilor agriculturii din UE constituirea unui Fond de garantare la Banca Europeană de Investiții (BEI), disponibil pentru orice tânăr agricultor din UE.

Președintele Consiliului European al Tinerilor Agricultori, Matteo Bartolini, a solicitat  miniștrilor UE îmbunătățirea accesului la credit pentru tinerii agricultori prin instituirea Fondului european de garantare la Banca Europeană de Investiții (BEI), disponibil pentru orice tânăr agricultor în UE, dacă se îndeplinește anumite criterii, în special prezentarea un plan de afaceri adecvat.

Îmbunătățirea accesului la credit ar oferi tinerilor fermieri sprijinul de care au nevoie pentru a obține împrumuturi de la băncile naționale, eventual cu rate ale dobânzii mai mici.

Adresându-se tuturor celor 28 de miniștrii ai agriculturii din UE, în cadrul reuniunii informale a Consiliului din Milano, de la 30 septembrie 2014, președintele Consiliul European al Tinerilor Agricultori a subliniat că noile măsuri PAC 2014-2020 aduc inovație în sectorul agricol și crește reînnoirea generațiilor în agricultura europeană Populația poate avea succes doar în cazul în care problema accesului la credit, una dintre cele mai mari piedici care se confruntă tinerii atunci când se încearcă să se stabilească sau ferme de preluare, este o parte din calea lor.

„Noi nu vrem să se schimbe sau să se înlocuiască instrumentele existente la nivel național, vrem să se asigure fiecărui tânăr fermier din Europa aceleași oportunități privind obținerea unui împrumut, fără a conta statul UE în care deține ferma. Garanțiile bancare, la nivelul UE, pot merge mult mai departe, până la acordarea unor costuri reduse – decât politicile naționale ar putea să le asigure. Tinerii fermieri vor fi cei care vor inova și revitaliza sectorul agricol european și vor crea condițiile privind creșterea productivității în vederea asigurării securității alimentare iar această măsură este vitală pentru ca ei să reușească”, a declarat Președintele Consiliului European al Tinerilor Agricultori, Matteo Bartolini.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE