Câți bani pot lua crescătorii de bovine în baza adeverinței de la APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii a aprobat ordinul care constituie cadrul legal pentru emiterea adeverințelor pentru crescătorii de bovine care beneficiază de schema de Ajutor Național Tranzitoriu.

După publicarea ordinului în Monitorul Oficial, programată cel mai târziu pentru data de 30 septembrie 2014, fermierii vor putea ridica de la direcțiile județene APIA adeverința cu care trebuie să se ducă la bancă, se arată într-un comunicat remis stiriagricole.ro de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (A.C.E.B.O.P).

Similar cu sectorul porcului și al puiului, unde crescătorii beneficiază de adeverințe de mai mulți ani, în acest an, și crescătorii de bovine care au depus cereri în cadrul schemei de Ajutoare Naționale Tranzitorii (ANT), vor putea lua credite pe baza adeverințelor eliberate de APIA. Suma înscrisă în adeverință va fi de 300 lei/cap de animal.

Băncile cu care MADR a încheiat protocoale de colaborare vor credita până la 90 % din valoarea adeverinței, astfel că suma pe care fermierii o vor putea primi sub formă de credit pentru fiecare animal din schema de ajutor va fi de 270 de lei.

Această măsură a fost susținută de ACEBOP pentru a sprijini situația extrem de dificilă cu care crescătorii de bovine de carne încă se confruntă din luna mai principalele motive fiind blocarea exporturilor în Federația Rusă și apariția focarelor de boala limbii albastre și Encefalopatia spongiformă bovină (ESB) în Cluj.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE