pomi fructiferi

Idei de afaceri: Livada superintensiva de mar, care atinge productii de 60 tone la hectar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din cauza suprafetelor agricole faramitate, agricultorii se vad nevoiti deseori sa implementeze sisteme de plantare superintensive, pentru a-si maximiza productiile. Pentru cei care doresc sa demareze o asemenea afacere, mai ales in zona pomiculturii, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni a inaugurat de curand un lot demonstrativ, de circa 1 hectar, in cadrul caruia a fost infiintata o livada superintensiva de mar, cu ajutorul Casei Olandeze a Pomicultorului si a Ambasadei Olandei.

„Mi-am dorit foarte mult sa integrez cat mai bine cele doua componente ale Institutului pe care il reprezint, si anume cercetarea si dezvoltarea. Acest lucru presupune automat si un transfer de cunostinte, de cele mai noi tehnologii, catre beneficiarii directi, care sunt in acest caz fermierii. La ora actuala, ICDP Pitesti – Maracineni detine numeroase loturi demonstrative inclusiv din speciile capsun, zmeur, mur, afin, prun, par, aronia, coacaz. In acest sens, am avut placerea ca Ambasada Olandei sa ne solicite posibilitatea organizarii unui lot de mar cu cea mai inalta tehnologie. Mai exact, vorbim de un proiect al Casei Olandeze a Fructelor, care a fost initiat de Guvernul olandez, precum si de o echipa de fermieri olandezi. Lotul demnostrativ a fost realizat pe o suprafata de 8.500 mp, si este ca un ghid, avand in vedere numeroasele tehnologii de ultima ora implementate, pentru cei care doresc sa demareze o asemenea livada”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihail Coman, directorul general al ICDP Pitesti-Maracineni.

Lotul demonstrativ are o densitate de peste 3.500 de pomi la hectar, acestia avand intre 7 si 11 ramuri anticipate, ceea ce face ca arbustii sa poata produce chiar in anul plantarii.

1 livada mar superintensiva

„Punctele tari ale acestei livezi sunt urmatoarele: in primul rand avem o densitate de peste 3.500 de pomi la hectar, din clone de Jonagold. Pomii au intre 7-11 ramuri anticipate, care produc chiar in anul plantarii. Acestia au deja formati, in pepiniere, muguri de rod, care ne ajuta sa obtinem cam 5 tone la hectar de fructe, chiar in anul plantarii”, explica directorul ICDP Pitesti-Maracineni.

Livada superintensiva de mar de la Institutul de la Pitesti-Maracineni dispune de asemenea si de un sistem modern de fertirigare, dotat cu senzori ingropati in pamant, la adancimi diferite, care pot transmite proprietarului informatii cu privire la umiditatea si compozitia solului. Mesajele pot fi citate in timp real pe calculator sau chiar pe telefonul mobil.

„Un alt punct important e fertirigarea. Pomii primesc atat apa, cat si fertilizanti. Sistemul demonstrativ este dotat cu un computer care controleaza dozele de fertilizare si momentul de aplicare, in functie de specie, precum si de productia planificata. Exista senzori la adancimi de 80, 60 si 40 de cm, care transmit in fiecare ora starea de umiditate a solului, in procente volumetrice. Automat, senzorii pot declansa fertilizarea si irigarea daca este necesar. Mai mult decat atat, senzorii, alaturi de computer, permit analize de pH ale apei si solului”, ne-a mai explicat Mihail Coman.

2 livada mar superintensiva

Lotul demonstrativ realizat de cercetatorii olandezi si romani mai beneficiaza si de un sistem de sustinere solid, cu spalieri grosi, care permit asezarea a 3 sau 4 etaje de sarma. Primul etaj de sarme este dublu, acesta ajutand la sustinerea ramurilor chiar in primul an de plantare, atunci cand incepe si prima productie.

„Alaturi de aceasta tehnologie de ultima ora va exista si o tehnologie de taieri specifica, unde vom colabora cu specialistii din Olanda, astfel incat sa se poata produce peste 60 de tone de fructe la hectar”, ne-a mai declarat directorul general al ICDP Pitesti-Maracineni.

Costul unui asemenea livezi este estimat intre 40.000 – 45.000 de euro, insa daca proprietarul are in plan o investitie pe o suprafata mai mare, costul per hectar poate scadea la circa 35.000 – 40.000 euro.

3 livada mar superintensiva

„Trebuie sa vedem pomicultura ca o profesie de lunga durata, perena, chiar sociala. Faptul ca avem aceste fonduri europene dedicate pomiculturii e foarte bine, insa e o nimica toata fata de ce nevoi exista in zona rurala. Romaina are obligatii sociale foarte importante fata de populatia rurala de la deal, de mentinere a populatiei. Sa nu uitam ca foarte multi parinti si-au tinut copiii la scoala prin fuctele pe care le-au produs. Cu acest program de dezvoltare pomicola nu se incheie dezvoltarea pomiculturii, ci consideram ca de-abia incepe”, ne-a mai spus Mihail Coman, directorul general al ICDP Pitesti-Maracineni.

Fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile prin intermediul submasurii 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole” de pana la 450.000 euro pentru fermele mici si medii, ce au ca obiectiv investitii care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare). Fondurile europene care pot fi accesate ăpt ajunge si la 1 milion de euro, pentru formele asociative.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE