Premierul Viorica Dancila a anuntat ca primii 100.000 de fermieri din cei 866.000 vor primi in avans, subventiile agricole pentru lucrarile de toamna, in data de 16 octombrie, noteaza Mediafax.
„Incepand de maine, fermierii care au depus cereri unice de plata vor primi, in avans, subventiile necesare pentru efectuarea lucrarilor agricole de toamna. Chiar in prima zi, 16 octombrie, 100.000 de fermieri isi vor primi bani, iar, in urmatoarele zile, alti 350.000 de fermieri vor beneficia de plata in avans a subventiilor. Guvernul va acorda 70% din platile directe si 85% din banii ce provin din Fondul european agricol pentru Dezvoltare Rurala. Astfel, in urmatoarele doua saptamani, vor intra in agricultura, doar din aceasta forma de sprijin, 200 de milioane de euro”, a spus prim-ministrul.
Petre Daea: „subventiile vor fi acordate in minutul 1, la cumpana noptii”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus, vineri, ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat controlul la data de 1 octombrie, astfel ca institutia poate sa dea subventiile din data de 16, la minutul 1, de la cumpana noptii.
„Sunt pregatiti, acum, pentru primele operatiuni 455.000 de fermieri din 866.000. Sigur, nu poti sa dai toti banii intr-o zi, ca este imposibil acest lucru, avem aproape un milion fermieri, este cel mai mare numar de exploatatii in Romania si Romania este singura tara din UE care nu a solicitat prelungirea depunerii cererilor si este prima tara din UE la accesarea fondurilor europene”, a declarat Daea.
Ministrul Daea despre subventiile acordate in avans: „Descatuseaza zootehnia”
Seful MADR a vorbit si despre importanta subventiilor in sectorul zootehnic, in special pentru crescatorii de ovine si bovine.
„Descatuseaza zootehnia, pentru ca perioada de retentie de 100 de zile la ovine si de 6 luni la taurine se procesa in anul urmator, fundamental gresit si pagubos”, explica Daea.
Cine primeste cele mai mari subventii
Paul Kmen, director general adjunct al APIA, a declarat ca in campania 2017, cele mai mari subventii au fost primite pentru solarii, sere sau sfecla rosie, iar in zootehnie pentru vaci si taurine.
„In ceea ce priveste campania 2017, cele mai mari subventii ca si cuantum, pe unitatea de productie au fost la sere, solarii, cartofi si sfecla in sectorul vegetal, iar in ceea ce priveste sectorul zootehnic pe cap de vaci de lapte si taurine de carne”, a precizat directorul adjunct al APIA.