A inceput plata subventiilor APIA. Cati fermieri vor primi banii in aceasta saptamana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca in noaptea de luni spre marti a fost autorizata la plata suma de 28,671 milioane de lei, de care vor beneficia aproximativ 100.000 de fermieri. Potrivit ministrului, banii vor intra in conturi in aproximativ doua – trei zile, noteaza Agerpres.

„In noaptea aceasta am autorizat la plata 28,671 milioane de euro pentru 102.077 fermieri. Azi este prima zi, sistemul merge in continuare, ordinele de plata pleaca catre trezorerii si banii catre fermieri. De aici incolo, pana joi, practic in 2-3 zile, banii trebuie sa intra in conturile fermierilor. Am spus ca pentru 100.000 si iata ca sunt 102.077 fermieri. Cinste lor bravo noua”, a declarat Petre Daea.

Seful MADR a mai spus ca de la 1 noiembrie vor incepe platile si la ovine/caprine, iar de la 1 decembrie va fi achitata intreaga suma pentru animale.

„La 1 noiembrie incepem sa dam avansul si pentru oi, iar de la 1 decembrie dam plata intreaga pentru animale. Noi facem ce trebuie cat mai repede. (…) Cuantumurile pe cap de animal nu s-au stabilit, inca lucram la ele, le verificam pe toate ca sa nu gresim”, a adaugat seful MADR.

Rata de absorbtie de 1,801 miliarde de euro pe FEGA

Conform ministrului, din cele 1,801 miliarde de euro alocate pentru platile directe FEGA, 1,7 miliarde de euro au fost deja platite fermierilor, ceea ce se poate traduce printr-o rata de absorbtie de 99,61%.

„Sunt bani pe care ii luam de la Uniunea Europeana. In 2017, am accesat 99,9% pe plati directe, iar anul acesta procentul este de 99,61% pana acum si mai sunt cateva sume care vor corecta gradul de accesare”, a adaugat Petre Daea.

Subventiile vor fi acordate „ la cumpana noptii, in primul minut din 16 octombrie”

Seful MADR a anuntat inca de saptamana trecuta ca fermierii vor primi 70% din platile directe pe suprafata, incepand cu primul minut din 16 octombrie.

„Si acum suntem in situatia de a acorda la timp subventiile, si o spun pedaland pe aceasta afirmatie: la cumpana noptii, in primul minut din 16 octombrie. Va spun cu exactitate. Avem prelucrate pana la aceasta data 247.000 de dosare pentru fermieri. Incepem sa dam aceste subventii in asa fel incat dumneavoastra, fermierii, sa le puteti valorifica in functie de interes, in functie de nevoi, intr-un cuvant ce decideti sa faceti cu ele, important este sa le aveti”, a spus ministrul Agriculturii pe 9 octombrie.

Termenul pana la care APIA trebuie sa plateasca avansurile pe suprafata

Avansurile reprezinta 70% din plata nominala pe suprafata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

APIA trebuie sa plateasca avansurile pe suprafata pana la 30 noiembrie 2018, iar de la 1 decembrie se va intra pe plata regulara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE