Fonduri europene pentru pomicultură: care sunt cele mai profitabile soiuri de nectarin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin sub-programul tematic pomicol din cadrul Măsurii 04 Investiții în active fizice din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, vor putea fi accesare fonduri pentru investițiile care vizează revitalizarea sectorului pomicol.

Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar beneficiarii care vor achiziționa genetică românească vor avea prioritate la finanțare, potrivit declarațiilor oficialilor Ministerului Agriculturii. Achiziția de material săditor de la producătorii locali poate fi determinantă în ceea ce privește succesul investiției, în condițiile în care numeroși beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile au întâmpinat probleme cauzate de faptul că produsele importate nu erau adaptate la condițiile pedo-climatice din țara noastră, fiind înregistrate și cazuri în care materialul săditor importat era purtător de viruși.

În aceste condiții, StiriAgricole.ro vă prezintă lista soiurilor de pomi fructiferi, omologate de stațiunile de cercetare din țară, publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În materialul de față, ne vom opri asupra celor mai profitabile soiuri de nectarin.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Constanţa are o lungă și bogată activitate în ceea ce privește crearea de soiuri de nectarin. O parte dintre acestea au fost prezentate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Prețul unui pom este de 15 lei (TVA inclus).

NECTARIN STANDARD.

Soiul de nectarin OMAMER 2:

Fructul soiului de nectarin OMAMER 2:

  • Mărimea: mijlociu (85-120 grame);
  • Forma: oblong, uşor turtit lateral, foarte atrăgător;
  • Pieliţa: glabră, galbenă, acoperită cu roşu intens pe aproape toată suprafaţa;
  • Sâmburele: reprezintă circa 10-12% din fruct, este brun-deschis şi aderent la pulpă;.
  • Pulpa: este galbenă, fără infiltraţii, suculentă, cu gust plăcut, echilibrat şi de bună calitate;
  • Maturarea fructelor are loc în ultima decadă a lunii iunie şi prima decadă a lunii iulie, înaintea soiului Cardinal.

Pomul soiului de nectarin OMAMER 2:

  • Este de vigoare mijlocie, cu coroana conică, răsturnată. Ramurile de rod predominante sunt cele mijlocii.
  • Prezintă rezistenţă bună la ger şi moderată la făinare.
  • Florile sunt de tip rozaceu, mari colorate în roz.
  • Soiul este autofertil.

Producţia şi utilizarea soiului de nectarin OMAMER 2:

  • Este precoce şi rodeşte economic în anul III de la plantare.
  • Producţia este bună de 30-35 kg/pom şi constantă. Necesită rărirea fructelor.
  • Destinaţia: pentru consum în stare proaspătă.

Soiul de nectarin CORA

Fructul soiului de nectarin CORA:

  • Mărimea: mijlocie (75-95 grame).
  • Forma: globuloasă, uşor asimetrică.
  • Pieliţa: este glabră, colorată în roşu-grena pe circa 60-70% din suprafaţă.
  • Sâmburele: este ovoidal, brun-deschis, aderent la pulpă.
  • Pulpa: este galbenă, suculentă, dulce şi aromată.
  • Maturarea fructelor: este primul soi de nectarin care se coace în condiţiile pedoclimatice din România (decada a II-a şi a III-a a lunii iunie).

Pomul soiului de nectarin CORA:

  • Este viguros şi rodeşte predominant pe ramuri mixte.
  • Florile sunt campanulate, mici, roz-violacee.
  • Este autofertil.

Producţia şi utilizarea soiului de nectarin CORA:

  • Este precoce şi rodeşte economic în anul III de la plantare.
  • Produce mult pentru un soi extratimpuriu (20-25 kg/pom).
  • Producţia este constantă an de an.
  • Necesită rărirea fructelor şi să fie protejat împotriva principalelor boli şi dăunători ai piersicului.
  • Este destinat consumului în stare proaspătă.

Soiul de nectarin Delta

Fructul

  • Mărimea: mijlocie (90-100 grame), bună pentru un soi extratimpuriu;
  • Forma: sferic-alungită;
  • Pieliţa: este glabră, având culoarea de fond galbenă, iar cea acoperitoare roşu-rubinie pe majoritatea suprafeţei;
  • Sâmburele: este alungit, brun-deschis şi aderent;
  • Pulpa: este galbenă, suculentă, cu gust echilibrat, dulce-acrişor.
  • Epoca de maturare a fructelor: decada a III-a a lunii iunie şi prima decadă a lunii iulie, de obicei cu câteva zile înaintea soiului Romamer 2.

Pomul

  • Este de vigoare medie şi prezintă o coroană globuloasă. Rodeşte pe ramuri mixte, mijlocii şi lungi.
  • Florile sunt campanulate, pe tipul 5, mici şi roz-violacee.
  • Este soi autofertil.

Producţia şi utilizarea

  • Este precoce şi productiv (25-30 kg/pom), iar producţia este constantă an de an.
  • Necesită rărirea fructelor;
  • Este soi rezistent la boli şi dăunători.
  • Destinaţia: fructe pentru consum în stare proaspătă.

Soiul de nectarin Costin

Fructul

  • Mărimea: mijlocie (80-95 grame) şi atinge 110-120 grame când se execută rărirea fructelor şi se utilizează tehnologia performantă.
  • Forma: ovală, prezintă un mucron în zona pistilară.
  • Epiderma este glabră, colorată în galben, cu roşu intens.
  • Sâmburele: este mijlociu, eliptic, brun deschis fără tendinţă de crăpare, semiaderent la pulpă.
  • Pulpa: este galbenă, fără infiltraţii, fără fibre, suculentă, dulce-acrişoară.
  • Epoca de maturare: a fructelor este timpurie (ultima decadă a lunii iunie).

Pomul

  • Pomul este semiviguros cu creştere erectă, rezistent la ger şi necesită tratamente pentru protejarea faţă de atacul agenţilor patogeni.
  • Înflorirea şi fecundaţia: floarea este rozacee,  pe tipul 5, cu petale rotunjite, mijlocii ca mărime şi colorate în roz. Soiul este autofertil, nu necesită polenizatori.

Producţia şi utilizarea

  • Este un soi precoce şi productiv.
  • Este destinat consumului în stare proaspătă şi recomandat în special pentru Dobrogea şi S-E-ul României.

Nectarin dwarf:

Soiul de nectarin Liviu

Fructul

  • Mărimea: mic (70-100 grame)
  • Forma: sferic, oblong, prezintă un mucron micuţ;
  • Pieliţa: este glabră (fără puf), galben-oranj, acoperită cu roşu-grena pe aproape toată suprafaţa fructului.
  • Sâmburele: este mic; alungit, neaderent.
  • Pulpa: galbenă, la galben-oranj, cu fermitate mijlocie, dulce, aromată, suculentă, fără pigmentaţie în jurul sâmburelui şi sub epidermă.
  • Epoca de maturare: mijlocie (4-22 august).

Pomul

  • Este pitic genetic (dwarf) cu creştere erectă şi atinge la maturitate 1,00-1,25 m înălţime. Ramura anuală este puternic pigmentată, scurtă şi prezintă o densitate mare a mugurilor de rod.
  • Prezintă internodii scurte.
  • Frunzele sunt mari, verzi.
  • Floarea este rozacee, pe tipul 5, cu petale mari, roz-violacee.
  • Înfloreşte timpuriu şi abundent, iar înflorirea durează circa 14 zile.
  • Este soi autofertil.

Producţia şi utilizarea

  • Este precoce, rodind din anul II de la plantare. Pomii în vârstă de patru ani produc între 4-7 kg, revenind o producţie de 8,8-15,5 tone/ha pentru o densitate de 2222 pomi/ha. Rodeşte constant an de an.
  • Necesită rărirea fructelor şi tratamente de protecţie, la avertizare.

Soiul de nectarin Melania

Fructul

  • Mărimea: mijlociu-mare (95-110 grame)
  • Forma: ovoidal cu vârful plat.
  • Pieliţa: este glabră, colorată în galben-oranj, iar culoarea acoperitoare este roşu-aprins pe 85% din suprafaţa fructului;
  • Sâmburele: este mic, ovoidal, neaderent.
  • Pulpa: este galben-oranj, fermă, fină, fără fibre şi fără infiltraţii de roşu în jurul sâmburelui şi sub epidermă.
  • Epoca de maturare: este mijlocie (5-15 august).

Pomul

  • Este pitic genetic (dwarf) cu creştere erectă. Ramura anuală este puternic pigmentată şi prezintă o densitate mare a mugurilor floriferi şi internodii scurte.
  • Floarea este rozacee, pe tipul 5, cu petale mari, rotunjite la vârf, de culoare roz-închis.
  • Este autofertil.

Producţia şi utilizarea:

  • Este precoce, rodeşte din anul II de la plantare. Din anul III produce între 4,5 şi 7,0 kg/pom, iar la maturitate realizează 17,0 kg/pom, revenind o producţie de 37,7 t/ha pentru densitatea de 2222 pomi/ha (distanţa de plantare fiind de 3/1,5 m).
  • Rodeşte constant.
  • Necesită rărirea fructelor şi aceleaşi tratamente contra bolilor şi dăunătorilor ca şi piersicul şi nectarinul standard.
  • Utilizare: fructele sunt apreciate pentru consum în stare proaspătă şi procesare, având peste 10,0% substanţă uscată.
  • Având caracter ornamental datorită înfloririi şi a formei coroanei, este recomandat şi pentru grădini şi spaţii verzi de dimensiuni reduse.

Soiul de nectarin Năică

Fructul

  • Mărimea: mijlocie-mare (100-120 grame).
  • Forma: ovată, cu extremitatea pistilară plană, sutura puţin marcată; cavitatea pedunculară mijlociu de adâncă şi de largă.
  • Pieliţa: este glabră, galbenă-oranj, pigmentată în roşu pe mare parte a suprafeţei.
  • Sâmburele: mic, ovoidal şi de culoare brun-închisă, slab aderent.
  • Pulpa: este galbenă-oranj nepigmentată, aromată şi cu gust plăcut.
  • Epoca de maturare: a fructelor este în august (decada a II-a şi a III-a).

Pomul

  • Partea vegetativă: pomul este pitic genetic (dwarf), iar ramurile au creştere erectă, cu internodii scurte şi o densitate mare a mugurilor de rod.
  • Înflorirea este abundentă, florile sunt rozacee, pe tipul 5, cu petale mari, rotunjite la vârf, roz-închis.
  • Soiul este autofertil.

Producţia şi utilizarea

  • Este un soi precoce şi are o capacitate bună de producţie, comparabilă cu cea a soiului Liviu (cca. 8-15 tone/ha, pentru o densitate de 2222 pomi/ha).
  • Utilizarea: fructele sunt destinate atât consumului direct, cât şi prelucrări (gem, nectar).
  • Se pretează şi la cultura în containere, pentru terase, balcoane şi grădini de mici dimensiuni.

Nectarin cu fructul plat:

Soiul de nectarin Marina

Fructul

  • soi de nectarin cu fructul plat
  • fructele sunt plate cu pieliţa lucioasă, de culoare portocalie şi au în medie 50-65 grame.
  • pulpa este galben-portocalie, aromată, dulce-acrişoară, răcoritoare.
  • epoca de maturare este timpurie (decadele i-a şi a ii-a a lunii iulie).
  • înflorirea este abundentă şi se desfăşoară în luna aprilie.
  • florile sunt mici, campanulate, roz-violacee.

Pomul

  • este de vigoare medie-mare şi rodeşte predominant pe ramuri mixte mijlocii.
  • este autofertil şi productiv (28,5 kg/pom).
  • distanţele de plantare recomandate sunt de 4,5/4 m, revenind o densitate de 555 pomi/ha sau de 4/3 m, densitatea fiind de 833 pomi/ha.
  • necesită rărirea fructelor şi irigarea.
  • prezintă toleranţă la principalii agenţi patogeni ai speciei piersic.
  • sunt destinate consumului în stare proaspătă şi procesării sub formă de compot, nectar şi gem.

Soiul de nectarin Creola

Fructul

  • fructul este plat, galben; culoarea de fond este portocalie, iar cea acoperitoare este roşu-stacojiu, pe aproape toată suprafaţa fructului.
  • greutatea fructelor este de circa 80-100 grame.
  • pulpa galben-portocalie, aromată, cu un raport zahăr/aciditate echilibrat.
  • fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi prelucrării sub formă de compot (din fructe întregi), gem, nectar etc.
  • epoca de maturare: decada a III-a a lunii iulie, decada I-a lunii august.

Pomul

  • vigoare mijlocie, erect, rodeşte predominant pe ramuri mixte mijlocii.
  • este autofertil şi productiv (cca. 30,0 kg/pom).
  • înflorirea este abundentă şi se desfăşoară în luna aprilie. Florile sunt mici, de culoare roz-închis, pe tipul 5, având petalele îngust-eliptice.

Caracteristici tehnice:

  • distanţele de plantare recomandate sunt de 4/4 m – revenind o densitate de 625 pomi/ha, ori de 4/3 m – revenind o densitate de 833 pomi/ha.
  • necesită rărirea fructelor, irigarea şi protecţia fitosanitară.

Soiul de nectarin Liana

Fructul

  • Primul soi de nectarin cu fructul plat şi pulpa albă din România.
  • Fructul este mic (65 – 70 g), plat, lucios, foarte atractiv, colorat în roşu-carmin pe 80-90% din suprafaţă, cu pulpa albă, fină, aromată, dulce-acrişoară, răcoritoare. Se utilizează atât pentru consum în stare proaspătă, cât şi pentru procesare sub formă de compot (din fructe întregi), gem, nectar etc. rezultând conserve de calitate superioară.
  • Epoca de coacere a fructelor este mijlocie (decadele a II-a şi a III-a a lunii iulie).

Pomul

  • Pomul este de vigoare mică-mijlocie; precoce, autofertil şi productiv (circa 25,5 kg/pom). Înflorirea este abundentă, epoca de înflorire fiind mijlocie-târzie.
  • Prezintă toleranţă la principalii agenţi patogeni, fiind necesare doar 4-5 tratamente, reducând costurile şi poluarea mediului ambiant. Necesită rărirea fructelor, irigarea pomilor.
  • Distanţele de plantare recomandate sunt de  4/4 m, revenind o densitate de 625 pomi/ha, sau de 4/3 m, cu o densitate de 833 pomi/ha.

Utilizare: fructele sunt destinate atât consumului în stare proaspătă, cât şi procesării sub formă de compot (ca fruct feliat), gem şi nectar, având randament bun la prelucrare.

Eficiența economică: asigură beneficii ca urmare a productivității constante și ridicate, calității fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă).

Domeniul de aplicabilitate: toate zonele favorabile speciei piersic.

Nectarin (brugnone):

Soiul de nectarin Anemona

Fructul

  • este o nectarină specială pentru procesare sub formă de compot şi dulceaţă, denumită „brugnonă”, care este recomandată şi pentru consumul în stare proaspătă, având avantajul că rezistă mai bine la transport şi păstrare;
  • florile sunt simple, de tip campanulat, cu petale micuţe, colorate roz-violaceu;
  • fructul este glabru, lucios (ca o nectarină), de culoare portocalie, cu circa 85% roşu viu, foarte atractiv.
  • greutatea este de circa 100-135 grame;
  • pulpa este galben-portocalie, fermă, cauciucată, suculentă, dulce-acrişoară, răcoritoare; nu se descompune la fierbere şi-şi intensifică aroma în procesul procesării; se obţin conserve de calitate superioară.
  • prezintă o calitate superioară a fructelor; substanţa uscată exprimată refractometric este cuprinsă între 13,1 şi 14,3%; aciditatea oscilează între 0,35 şi 0,47% (mg/100 g pulpă fruct-acid malic), are o aromă plăcută; sâmburele reprezintă 9,6% din fruct.

Pomul

  • pomul este de vigoare mijlocie, autofertil, precoce (rodeşte din anul II de la plantare) şi productiv (la maturitate produce circa 28-30 kg fructe/pom).
  • înflorirea este abundentă şi se desfăşoară în aprilie;

Eficienţa economică

  • Producţia medie este de 23-25 tone/ha, pentru o densitate de 833 pomi/ha, fiind cu 13,6% mai mare decât a soiului de pavie NJC 108 (martor).

Domeniul de aplicabilitate:

  • pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile culturii piersicului şi nectarinului;
  • în cercetare, putând fi utilizat ca genitor care conferă o calitate superioară a fructului.

Soiul de nectarin Valerica

Fructul

  • Mărimea: mijlocie-mare, fructele având 100 şi135 grame.
  • Forma: eliptică cu cavitatea pistilară adâncită, cavitatea pedunculară profundă şi îngustă; sutura este marcată.
  • Pieliţa: este glabră, galbenă-oranj, pigmentată în roşu pe mare parte a suprafeţei.
  • Sâmburele: este alungit, brun-deschis şi puternic aderent.
  • Pulpa: este galbenă-portocalie, foarte consistentă, cartilaginoasă şi nu se dezintegrează la fierbere (brugnonă). La procesare se intensifică aroma fructului, care are şi gust plăcut, echilibrat.
  • Epoca de maturare: a II-a decadă a lunii august.

Pomul

  • Este semidwarf, cu înălţimea de 1,5-1,8 m şi o creştere erectă.
  • Ramura mixtă este puternic pigmentată şi are o densitate mare a mugurilor de rod.
  • Înflorirea este spectaculoasă, florile sunt de tip rozaceu, cu 5 petale, foarte mari, rotunjite la vârf şi de culoare roz.
  • Este soi autofertil.

Producţia şi utilizarea

  • Este precoce şi produce circa 18-20 kg/pom, revenind 40-44 tone/ha pentru densitatea de  2.222 pomi/ha.
  • Utilizarea: din fructe se obţin preparate de calitate superioară (dulceaţă şi compot).
  • Pot fi destinate şi consumului în stare proaspătă, fiind foarte atractive şi gustoase.
  • Soiul este destinat grădinilor de lângă casă şi plantaţiilor aferente fabricilor de conserve.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE