Prin proiectul „Înfiinţare livadă pomi fructiferi, împrejmuire şi activitate procesare fructe”, finanţat prin Axa 1 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 121-„Modernizarea exploataţiilor agricole”, SC Sarmi Fruct SRL a accesat 1,5 milioane de lei pentru pomicultură.
Proiectul, dezvoltat în perioada 30 decembrie 2009 – 29 decembrie 2011, în satul Stăuini, comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba, a avut un buget total de peste 2,33 milioane de lei pentru creşterea competitivităţii agricole, diversificarea producţiei și creşterea calităţii produselor.
Beneficiarul, Petru Morar, care lucra în domeniul construcţiilor în Spania, s-a reîntors în România, a vrut să mănânce pere româneşti şi nu a găsit. Astfel, fiind un bărbat pasionat de sectorul pomicol, a decis să revină în țară și să realizeze o investiție ambiţioasă.
Deși începutul a fost anevoios, instituțiile bancare fiind reticente în a-i acorda credite şi finanţări, iar terenul pe care dorea să facă investiția nu putea fi intabulat, acesta a reușit să depună un proiect cu finanțare nerambursabilă, care a fost aprobat în decembrie 2009.
Pregătirea terenului a început în februarie 2011, iar materialul săditor, adus din Spania, a fost ţinut în camere frigorifice, ceea ce i-a permis beneficiarului sădirea treptată a puieţilor. Investiţia a fost făcută pe 20 de hectare, cultivate cu peri, piersici, cireşi, nuci şi aluni, cu accent pe primele trei tipuri de pomi fructiferi. Cerere de fructe există. De exemplu, merele şi prunele au o acoperire destul de bună pe piaţă, astfel încât beneficiarul a considerat că este indicat să diversifice producţia şi să abordeze specii pomicole cu pondere deficitară.
Prin proiect au fost achiziţionate un sistem de irigaţie prin picurare, un tractor, un atomizator (aparat de stropit), o maşină de erbicidat și una de făcut suc, un plug, o freză şi o remorcă pentru transportat paleţi. Producţia în sistem super-intensiv practicată în livada beneficiarului se datorează unui portaltoi, care imprimă precocitate, şi distanţei de 40 de centimetri dintre pomi, care nu le permite să crească prea mult, astfel încât intră mult mai repede pe rod. La numai trei ani de la plantare, sunt recoltate aproximativ 20 de tone de pere la hectar.
Petru Morar recomandă ca pe un pom să nu se lase tot rodul care se face într-un an, ci să se relaționeze cu numărul de frunze. Unei pere, de exemplu, îi revin 7-11 frunze care „să o hrănească”. Trebuie lăsat un anumit număr de fructe în fiecare pom, pentru ca acestea să aibă un anume calibru şi suficient zahăr. În plus, trebuie evitată alternanţa: dacă într-un an nu răreşti perele şi le laşi pe toate, pomul va direcţiona toată puterea în ele, fructele vor fi mici şi de slabă calitate, iar în anul următor va avea o producţie redusă sau nu va produce nimic. De asemenea, tratamentele fitosanitare, cosirea sistematică între intervale şi fertilizarea cu azot şi potasiu dau eficienţă şi calitate producţiei.
Pusă complet la punct, livada lui Petru Morar are, de la sfârşitul anului 2013, și un bazin de apă de 21.000 m³. Acesta le asigură pomilor necesarul de apă, prin intermediul sistemului de irigaţii prin picurare.
La nivel local, impactul social al proiectului s-a materializat prin crearea şi menţinerea a trei locuri de muncă, iar efectul economic lărgit rezultă din înființarea unei societăţi competitive, care aduce sume la bugetul local şi consolidat.