Prin sub-programul tematic pomicol din cadrul Măsurii 04 Investiții în active fizice din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, vor putea fi accesare fonduri pentru investițiile care vizează revitalizarea sectorului pomicol.

Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar beneficiarii care vor achiziționa genetică românească vor avea prioritate la finanțare, potrivit declarațiilor oficialilor Ministerului Agriculturii.

Beneficiarii sub-programului tematic pomicol din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru înființarea de livezi. Achiziția de material săditor de la producătorii locali poate fi determinantă în ceea ce privește succesul investiției, în condițiile în care numeroși beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile au întâmpinat probleme cauzate de faptul că produsele importate nu erau adaptate la condițiile pedo-climatice din țara noastră, fiind înregistrate și cazuri în care materialul săditor importat era purtător de viruși.

În aceste condiții, StiriAgricole.ro vă prezintă lista soiurilor de pomi fructiferi, omologate de stațiunile de cercetare din țară. În materialul de față, ne vom opri asupra celor mai profitabile soiuri de cais.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Constanţa are o lungă și bogată activitate în ceea ce privește crearea de soiuri de cais. O parte dintre acestea au fost prezentate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Prețul unui pom este de 15 lei (TVA inclus).

SOIURI DE CAIS OMOLOGATE LA SCDP CONSTANȚA


Soiul de cais TRAIAN

Principalele caracteristici ale soiului de cais TRAIAN:

  • Epoca de înflorire: timpurie, foarte abundentă
  • Epoca de coacere: foarte timpurie 15-30 iunie
  • Autosteril necesită polenizatori unul din soiurile NJA 19, NJA 42, CR 2-63, Goldrich, Harcot, Fortuna.

Fructul soiului de cais TRAIAN:

  • Forma: rotundă, greutatea medie 35-45 grame;
  • Pieliţa: portocalie, acoperită cu roşu carmin pe partea însorită;
  • Pulpa: portocalie, neaderentă la sâmbure, aromată;
  • Sâmbure: mic, reprezentând 4,4-7,7% din greutatea fructului, miezul amar.

Pomul la soiul de cais TRAIAN:

  • Vigoare: mică, forma coroanei invers piramidală.
  • Rodirea: predominant pe buchete şi ramuri scurte.

Producţia şi utilizarea soiului de cais TRAIAN:

  • Caracteristici tehnologice: distanţe de plantare: 4/3 m sau 4/3,5 m.
  • Rezistenţa la boli şi dăunători: bună.
  • Asigură beneficii la hectar datorită epocii de coacere extratimpurie şi a fructelor foarte aspectoase.
  • Utilizare: în mod special consum în stare proaspătă cu posibilităţi şi de prelucrare.
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură – în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.
  • Beneficiarii potenţiali: cultivatori privaţi, ferme specializate, unităţi de profil pomicol.


Soiul de cais TUDOR

Principalele caracteristici al soiul de cais TUDOR:

  • Înflorire: timpurie, foarte abundentă;
  • Pomi de vigoare mare, distanţa de plantare 5/5 m sau 5/4 m;
  • Rodire combinată pe ramuri scurte şi lungi;
  • Epoca de coacere timpurie 20 iunie – 10 iulie;

Fructele la soiul de cais TUDOR:

  • Mărime: medie spre mare, 35-50 grame, în funcţie de mărimea recoltei pe pom, forma rotundă puţin aplatizat dorso-ventral;
  • Pieliţa: portocalie acoperită cu foarte mult roşu carmin pe părţile însorite;
  • Pulpa: portocalie, neaderentă la sâmbure, fermă, aromată;
  • Sâmbure: mare, reprezentând 7,3-10,0% din greutatea fructului, miezul amar.

Caracteristicile pomilor la soiul de cais TUDOR:

  • Pomul este  de vigoare mare, distanţa de plantare 5/5 m sau 5/4 m.

Producţia şi utilizarea soiului de cais TUDOR:

  • Potenţial productiv foarte ridicat, media producţiei pe 5 ani consecutivi – 18,1 t/ha.
  • Soi autosteril. Polenizator unul din soiurile: C.R. 2-63, N.J.A. 42, Harcot, N.J.A. 19, Earliril, Goldrich.
  • Răspunde bine la tăieri în verde efectuate în mai, iunie;
  • Fructele se pretează foarte bine pentru compot şi gem.


Soiul de cais AURAȘ

Principalele caracteristici ale soiului de cais AURAȘ:

  • Epoca de înflorire: foarte târzie, după soiul Umberto.
  • Epoca de coacere a fructelor: foarte timpurie 17-30 iunie.
  • Autofertil: cu 71,7% flori legate prin autopolenizare şi 78,3% prin polenizare liberă, nu necesită polenizatori.

Fructele la soiul de cais AURAȘ:

  • Forma: oblongă, greutate medie între 44-48 g.
  • Pieliţa: portocalie, cu pigmentaţie roşie pe jumătate fruct.
  • Pulpa: portocalie, cu fermitate medie, aromată
  • Sâmbure: mărime medie, oblong, neaderent la pulpă, miezul amar.

Pomul la soiul de cais AURAȘ:

  • Vigoarea: mare, port uşor deschis
  • Rodire: predominant pe buchete de mai

Producţia şi utilizarea soiului de cais AURAȘ:

  • Productiv: peste 12,5 tone/ha (medie a trei ani, din care unul calamitat total)
  • Rezistent la boli.
  • Asigură un spor de beneficiu la hectar datorat timpurietăţii coacerii fructelor, calităţii superioare a lor şi prin rezistenţa la boli (reducerea la minim a numărului de tratamente).
  • Utilizarea: pentru consum în stare proaspătă; pentru prelucrare industrială (testat la I.C.D.I.M.P.H. Bucureşti).
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile speciei cais
  • Beneficiari potenţiali: cultivatori privaţi, asociaţii pomicole, ferme specializate, unităţi de profil pomicol.


Soiul de cais CRISTAL

Principalele caracteristici ale soiului de cais CRISTAL:

  • Epoca de coacere a fructelor: foarte timpurie 19-30 iunie
  • Epoca de înflorire: medie
  • Autofertil, leagă 44,1% prin autopolenizare şi 85% prin polenizare liberă, nu necesită polenizatori

Caracteristicile fructelor la soiul de cais CRISTAL:

  • Forma: oblongă, greutate medie între 45-50 g
  • Pieliţa: culoare portocalie, acoperită cu roşu carmin pe ¼ fruct
  • Pulpa: culoare portocalie, cu fermitate medie, textură grosieră, aromată
  • Sâmburele: mărime mare, neaderent, miezul amar
  • Utilizarea: consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială (testat la I.C.D.I.M.P.H. Bucureşti)

Caracteristicile pomilor la soiul de cais CRISTAL:

  • Vigoarea mijlocie, portul uşor deschis
  • Rodire predominantă pe buchete de mai şi ramuri de un an

Producţia şi utilizarea soiului de cais CRISTAL:

  • Productiv: peste 15,0 tone/ha, la o densitate de 494 pomi/ha, rezistent la boli
  • Eficienţa economică: aduce un spor de beneficiu pe hectar de peste 10 milioane din timpurietatea şi calitatea fructelor prin valorificarea superioară şi totală a lor şi prin reducerea numărului de tratamente pe hectar.
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile speciei cais
  • Beneficiari potenţiali: unităţi de profil pomicol, asociaţii pomicole, ferme specializate, cultivatori privaţi.


Soiul de cais DANUBIU

Principalele caracteristici ale soiului de cais DANUBIU:

  • Coacerea fructelor: foarte timpurie 17-20 iunie.
  • Epoca de înflorire: medie, autofertil, leagă 40,2% din flori prin autopolenizare şi 55,3% prin polenizare liberă, nu necesită polenizatori.
  • Rezistent la boli, liber de viroze.

Caracteristicile fructelor la soiul de cais DANUBIU:

  • Forma: oblongă, greutate medie între 45-50 g
  • Pieliţa: portocalie, acoperită pe 2/3 cu roşu carmin
  • Pulpa: portocalie, fermă, aromată
  • Sâmbure: mărime medie, neaderent la pulpă, miezul amar
  • Utilizarea: consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială (testat la I.C.D.I.M.P.H. Bucureşti)

Caracteristicile pomilor la soiul de cais DANUBIU:

  • Vigoarea: mijlocie, port etalat
  • Rodire predominantă pe buchete şi ramuri de un an.

Producţia şi utilizarea soiului de cais DANUBIU:

  • Productiv (25-30 kg/pom), respectiv 12-15 tone/ha la o densitate de 494 pomi/ha (4,5/4,5 m)
  • Eficienţa economică: favorizează apariţia caiselor autohtone pe piaţă foarte devreme, odată cu cireşele.
  • Asigură o cantitate mare de fructe pe hectar şi o valorificare superioară a întregii producţii
  • La prelucrare asigură obţinerea de produse de calitate superioară
  • Necesită mai puţine cheltuieli de întreţinere pe hectar datorită reducerii numărului de tratamente fitosanitare.
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile speciei cais
  • Beneficiari potenţiali: unităţi de profil pomicol, cultivatori particulari, unităţi de prelucrare fructe şi legume.


Soiul de cais AMIRAL

Principalele caracteristici ale soiului de cais AMIRAL:

  • Epoca de înflorire: târzie, abundentă
  • Epoca de coacere: a fructelor: timpurie 26 iunie – 5 iulie
  • Autofertil: fertilitatea naturală 50,3%, autofertilitatea 46,9%, nu necesită polenizatori
  • Rezistent la principalele boli specifice caisului, liber de viroze

Fructele la soiul de cais AMIRAL:

  • Forma: oblongă, mărime mare, între 69,0-94,0 g
  • Pieliţa: portocalie cu roşu carmin pe partea însorită
  • Pulpa: portocalie, textura fină, aromată, suculenţă medie
  • Sâmbure: de mărime mare, forma oblongă, neaderent la pulpă, miezul amar.

Pomul la soiul de cais AMIRAL:

  • Vigoare: mare, port deschis
  • Rodirea: predominant pe buchete şi ramuri de 1 an

Producţia şi utilizarea soiului de cais AMIRAL:

  • Foarte productiv peste 16,0 t/ha în condiţii de cercetare
  • Asigură beneficii la hectar ca urmare a productivităţii ridicate a calităţii fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă)
  • Utilizarea: pentru consum proaspăt şi prelucrare sub diferite forme
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură în toate zonele de cultură favorabile speciei cais
  • Beneficiarii potenţiali: cultivatori privaţi, asociaţii pomicole, ferme specializate pe pomicultură, unităţi de profil pomicol


Soiul de cais AUGUSTIN

Principalele caracteristici ale soiului de cais AUGUSTIN:

  • Epoca de înflorire: mijlocie, foarte abundentă
  • Epoca de coacere: a fructelor: foarte târzie 27 iulie – 15 august
  • Autofertil: fertilitatea natural 76,3%, autofertilitate 47,1%, nu necesită polenizatori
  • Tolerant la principalele boli specifice caisului, liber de viroze.

Fructele soiului de cais AUGUSTIN:

  • Forma: cordiformă, mărime medie, 45-57,5 g
  • Pieliţa: portocalie cu mult roşu carmin
  • Pulpa: portocalie, fermitate medie, textura intermediară, puternic aromată, foarte suculentă
  • Sâmbure: de mărime medie, forma rotundă, neaderent la pulpă, miezul dulce.

Pomii la soiul de cais AUGUSTIN:

  • Vigoare: mare, port deschis
  • Rodirea: predominant pe buchete şi ramuri de 1 an

Producţia şi utilizarea soiului de cais AUGUSTIN:

  • Foarte productiv: peste 17 tone/ha
  • Utilizarea: pentru consum în stare proaspătă şi pentru prelucrare sub diferite forme.
  • Eficienţa economică: asigură beneficii la hectar datorită productivităţii foarte ridicată a calităţii fructelor şi a perioadei de coacere la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august când se caută cel mai mult caisele.
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură în toate zonele favorabile speciei cais
  • Beneficiarii potenţiali: cultivatori privaţi, asociaţii pomicole, ferme specializate pe pomicultură, unităţi de profil pomicol


Soiul de cais FORTUNA

Principalele caracteristici ale soiul de cais FORTUNA:

  • Epoca de înflorire: timpurie, foarte abundentă
  • Epoca de coacere a fructelor: foarte timpurie 16-29 iunie
  • Autofertil: fertilitatea naturală 43,8%, autofertilitatea 33,6%, nu necesită polenizatori
  • Rezistent la principalele boli specifice caisului, liber de viroze

Fructele soiul de cais FORTUNA:

  • Forma: rotundă, greutatea medie între 41-70 g
  • Pieliţa: portocalie cu roşu carmin pe partea însorită
  • Pulpa: portocalie, textura grosieră-fermă, aromată, suculentă
  • Sâmbure: de mărime medie, formă rotundă, neaderent la pulpă, miez dulce
  • Utilizare: consum proaspăt şi prelucrare industrială

Pomul la soiul de cais FORTUNA:

  • Vigoare: mare, port etalat
  • Rodirea: predominant pe buchete şi ramuri de 1 an

Producţia şi utilizarea soiului de cais FORTUNA:

  • Foarte productiv: peste 16 tone/ha realizate în condiţii de cercetare
  • Eficienţa economică: asigură un spor de beneficiu la hectar prin timpurietatea coacerii fructelor, producţia la hectar, rezistenţa la principalele boli ce determină reducerea numărului de tratamente şi calitatea foarte bună a fructelor.
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură în toate zonele de cultură favorabile speciei cais
  • Beneficiari potenţiali: cultivatori privaţi, asociaţii pomicole, ferme specializate, unităţi de profil pomicol.


Soiul de cais ORIZONT

Principalele caracteristici ale soiului de cais ORIZONT:

  • Epoca de înflorire: mijlocie,  înflorire abundentă
  • Epoca de coacere a fructelor: mijlocie – 1-15 iulie
  • Autofertil: nu necesită polenizatori, fertilitatea naturală 46,8%, autofertilitatea 50,2%.
  • Tolerant la principalele boli specifice caisului, liber de viroze;
  • Productivitate foarte bună, peste 16,5 tone/ha.

Fructele soiului de cais ORIZONT:

  • Forma: oblongă, greutate medie spre mar 45,8-62,3 g
  • Pieliţa: portocalie cu roşu carmin pe partea însorită
  • Pulpa: portocalie, textura fină, fermitatea medie, aromată, foarte suculentă, forma oblongă, neaderent
  • Sâmbure: de mărime medie, forma oblongă, neaderent la pulpă, miezul dulce

Pomii la soiului de cais ORIZONT:

  • Vigoare: mare, port uşor deschis
  • Rodirea: predominant pe buchete

Producţia şi utilizarea soiului de cais ORIZONT:

  • Eficienţa economică: asigură beneficii la hectar prin aspectul şi calitatea fructelor la comercializare precum, prin productivitatea ridicată şi prin reducerea cheltuielilor de întreţinere (reducerea cheltuielilor cu tăierile de fructificare datorită rodirii predominante pe buchete)
  • Domeniul de aplicabilitate: pomicultură în toate zonele de cultură favorabile speciei cais
  • Beneficiarii potenţiali: cultivatori privaţi, asociaţii pomicole, ferme specializate pe pomicultură, unităţi de profil pomicol.


Soiul de cais CERES

Principalele caracteristici ale soiului de cais CERES:

  • Epoca de coacere a fructelor: timpurie, 25-28 iunie;
  • Epoca de înflorire: timpurie;
  • Autofertil: 32,2%;
  • Productiv, 15,0 kg/pom, pomi anul V de la plantare, 8,3 tone/ha – la 555 pomi/ha (4,5/4,0 m distanţa de plantare);
  • Rezistent la principalele boli şi dăunători; liber de viroze (în special plum-pox).

Fructele soiului de cais CERES:

  • Forma: rotundă, greutate medie între 46,0-68,8 g;
  • Pieliţa: portocalie, acoperită cu roşu carmin pe jumătatea expusă la soare;
  • Pulpa: portocalie deschis, fermitatea medie, textură medie, mediu aromată;
  • Sâmbure de formă rotundă, greutate medie 3,6%, neaderent, miezul puternic amar;
  • Utilizarea: consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială.

Caracteristicile pomilor la soiului de cais CERES:

  • Vigoarea: medie, portul erect spre etalat;
  • Rodire predominantă pe buchete de mai şi ramuri de un an.

Producţia şi utilizarea soiului de cais CERES:

  • Eficienţa economică. Fiind soi cu coacerea timpurie, cu fructe de calitate superioară şi foarte aspectoase cu bună capacitate de manipulare (recoltare, transport, piaţă) este preferat de comercianţi dar şi de consumatori. S-a comportat foarte bine la încercările de prelucrare a fructelor în laborator sub formă de gem, nectar şi compot;
  • Are productivitate ridicată,
  • Domeniu de aplicabilitate: pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.
  • Beneficiari potenţiali: unităţi de profil pomicol, cultivatori particulari, unităţi de prelucrare fructe.


Soiul de cais EUXIN

Principalele caracteristici ale soiului de cais EUXIN:

  • Coacerea fructelor: târzie, 6.VIII-14.VIII
  • Epoca de înflorire: mijlocie
  • Fertilitatea: autofertil 52,7%.
  • Productiv, 25-30 kg/pom, respectiv 12,3-14,8 tone/ha pentru o densitate de 494 pomi/ha (4,5/4,5 m);
  • Rezistent la principalele boli şi dăunători.

Fructele soiului de cais EUXIN:

  • Forma: rotundă, greutate medie spre mare, între 53-78 grame ;
  • Pieliţa: portocalie, acoperit cu roşu carmin pe 1/3 suprafaţă;
  • Pulpa: portocalie, fermitate medie, textură fină, aromată;
  • Sâmbure: de formă rotundă, greutate medie reprezentând 3,2-4,5%, neaderent, miezul dulce;
  • Utilizarea: consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială.

Pomul la soiul de cais EUXIN:

  • Vigoarea: medie, portul erect spre etalat;
  • Rodire: predominantă pe buchete şi ramuri de un an.

Producţie şi utilizarea soiului de cais EUXIN:

  • Eficienţa economică: favorizează prelungirea perioadei de consum a caiselor prin epoca de coacere după soiul martor – soiul Litoral;
  • Superior prin calitatea fructelor faţă de soiul martor atât pentru consum în stare proaspătă cât şi pentru prelucrare;
  • Asigură o cantitate mare de fructe/ha (în condiţii climatice normale) şi o valorificare superioară a întregii producţii;
  • Nu prezintă alternanţă la rodire.

 

Te-ar putea interesa și:


Soiul de cais HISTRIA

Principalele caracteristici ale soiului de cais HISTRIA:

  • Epoca de coacere a fructelor târzie, 8.VIII-15.VIII
  • Epoca de înflorire: târzie
  • Autofertil: 41,8%
  • Productiv, 30-35 kg/pom, respectiv 14,8-17,3 tone/ha la o densitate de 494 pomi/ha (4,5/4,5 m);
  • Rezistent la principalele boli şi dăunători.

Fructele soiului de cais HISTRIA:

  • Forma: rotundă, greutate medie între 57,4-71,4 grame ;
  • Pieliţa: portocalie, acoperită cu roşu carmin pe aproape jumătate din fruct ;
  • Pulpa: portocalie, fermitatea medie, textură grosieră, aromată ;
  • Sâmbure: de formă rotundă, greutate medie reprezentând 3,2-4,2%, uşor aderent, miezul dulce ;
  • Utilizarea: consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială.

Caracteristicile soiului de cais HISTRIA:

  • Vigoarea: medie, portul erect spre etalat;
  • Rodire: predominantă pe buchete de mari şi ramuri de un an.

Producția şi utilizarea soiului de cais HISTRIA:

  • Eficienţa economică: favorizează prelungirea perioadei de consum în stare proaspătă a caiselor prin epoca de coacere după soiul martor – soiul Litoral;
  • Superior prin calitatea fructelor faţă de soiul martor atât pentru consum în stare proaspătă cât şi pentru prelucrare.
  • Domeniu de aplicabilitate: pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.
  • Beneficiari potenţiali: unităţi de profil pomicol, cultivatori particulari, unităţi de prelucrare fructe şi legume.


Soiul de cais ELMAR

Principalele caracteristici ale soiului de cais ELMAR:

  • epoca de înflorire: timpurie, abundentă;
  • epoca de coacere a fructelor: timpurie (17-23 iunie);
  • autofertil, nu necesită polenizatori;
  • tolerant la principalele boli specifice caisului, liber de viroze;
  • productiv: peste 14 tone/ha în condiţii de cercetare;

Pomul la soiul de cais ELMAR:

  • vigoare medie, port etalat;
  • rodirea predominant pe buchete de mai şi ramuri de 1 an;

Fructul soiului de cais ELMAR:

  • forma ovală, greutatea medie 45-55 g;
  • pieliţa: oranj mijlociu, culoarea acoperitoare roşie;
  • pulpa: oranj mediu, textura mijlocie, fermitatea pulpei moale, aromată;
  • sâmbure: forma ovală, amăreala miezului mijlocie, neaderent la pulpă, mărime medie;
  • utilizare: pentru consum proaspăt şi prelucrare sub diferite forme.

Eficienţa economică la soiului de cais ELMAR:

  • asigură beneficii la hectar ca urmare a productivităţii ridicate a calităţii fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă)

Domeniul de aplicabilitate al soiului de cais ELMAR:

  • pomicultură în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.


Soiul de cais OVIDIUS

Principalele caracteristici ale soiului de cais OVIDIUS:

  • epoca de înflorire: târzie, abundentă;
  • epoca de coacere a fructelor: foarte târzie (05-20 august);
  • autofertil, nu necesită polenizatori;
  • rezistent la principalele boli specifice caisului, liber de viroze;
  • foarte productiv: peste 16 tone/ha în condiţii de cercetare;

Pomii soiului de cais OVIDIUS:

  • vigoare mijlocie, port etalat;
  • rodire: predominant pe buchete de mai şi ramuri de 1 an;

Fructele soiului de cais OVIDIUS:

  • forma triunghiulară, greutatea medie: 65-80 g;
  • pieliţa: oranj mijlociu;
  • pulpa: oranj mediu, textura fină, aromată, suculenţa medie;
  • sâmbure: forma circulară, miez amar, neaderent la pulpă, mărime medie;
  • utilizare: pentru consum proaspăt şi prelucrare sub diferite forme.

Eficienţa economică a soiului de cais OVIDIUS:

  • asigură beneficii la hectar ca urmare a productivităţii ridicate, calităţii fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă) şi a perioadei de coacere la începutul lunii august când caisele sunt cel mai mult căutate.

Domeniul de aplicabilitate a soiului de cais OVIDIUS:

  • pomicultură în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.


Soiul de cais MAMAIA

Principalele caracteristici ale soiului de cais MAMAIA:

  • Epoca de înflorire: mijlocie abundentă spre târzie
  • Soi autofertil, se poate planta singur într-o parcelă.

Fructele soiului de cais MAMAIA:

  • Forma: rotundă, cordiformă;
  • Mărime: medie spre mare 45-60 g;
  • Pieliţa: galben-portocalie cu mult roşu carmin pe partea însorită;
  • Pulpa: portocalie, foarte suculentă, foarte aromată, neaderentă la sâmbure;
  • Substanță uscată: 14-15%;
  • Aciditate totală:  0,7-1 g % acid malic

Pomii la soiul de cais MAMAIA:

  • Pomi de vigoare medie, distanţa de plantare 5/4 m
  • Rodire combinată pe ramuri scurte şi lungi

Producţia şi utilizarea soiul de cais MAMAIA:

  • Potenţial productiv ridicat, între 13-15 tone/ha
  • Epocă de coacere semitârzie, după 20 iulie, între 20-30 iulie
  • Se pretează pentru consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială gem şi nectar.
Share on Facebook