Prin sub-programul tematic pomicol din cadrul Măsurii 04 Investiții în active fizice din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, vor putea fi accesare fonduri pentru investițiile care vizează revitalizarea sectorului pomicol.

Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar beneficiarii care vor achiziționa genetică românească vor avea prioritate la finanțare, potrivit declarațiilor oficialilor Ministerului Agriculturii.

Beneficiarii sub-programului tematic pomicol din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru înființarea de livezi. Achiziția de material săditor de la producătorii locali poate fi determinantă în ceea ce privește succesul investiției, în condițiile în care numeroși beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile au întâmpinat probleme cauzate de faptul că produsele importate nu erau adaptate la condițiile pedo-climatice din țara noastră, fiind înregistrate și cazuri în care materialul săditor importat era purtător de viruși.

În aceste condiții, StiriAgricole.ro vă prezintă lista soiurilor de pomi fructiferi, omologate de stațiunile de cercetare din țară. În materialul de față, ne vom opri asupra celor mai profitabile soiuri de piersic.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Constanţa are o lungă și bogată activitate în ceea ce privește crearea de soiuri de piersic. O parte dintre acestea au fost prezentate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Prețul unui pom este de 15 lei (TVA inclus).

PIERSIC STANDARD

Fişa tehnică a Soiului de piersic RALUCA, omologat în 2001:

Fructul soiului de piersic RALUCA:

  • Mărimea: mijlocie (100-110 grame);
  • Forma fructului: rotunjit, uşor asimetric, cu un mucron micuţ;
  • Pieliţa: este galbenă-verzuie, intens pigmentată, cu pubescenţa foarte fină, mijlociu de densă. Culoarea acoperitoare este roşu-grena, pe circa 70% din suprafaţă. Sâmburele: este mijlociu ca mărime, neaderent la pulpă;
  • Pulpa: este galbenă-portocalie, fără fibre, cu gust plăcut, suculentă, fără infiltraţii de roşu sub epidermă şi în jurul sâmburelui. Fructul este de tipul soiurilor Cardinal şi Redhaven;
  • Maturitatea de recoltare: în decadele I şi II ale lunii iulie;

Pomul la soiului de piersic RALUCA:

  • Este rezistent la ger şi trebuie protejat prin tratamente fitosanitare la avertizare, de atacul agenţilor patogeni.
  • Pomul este precoce şi productiv (30-35 kg/pom). Înflorirea este abundentă şi soiul este autofertil.

Utilizare: pentru consum în stare proaspătă și prelucrare sub diferite forme.

Eficiența economică: asigură beneficii ca urmare a productivității constante și ridicate, calității fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă) și a perioadei timpurii de coacere a fructelor.

Domeniul de aplicabilitate: toate zonele favorabile speciei piersic.

PIERSIC DWARF:

Fişa tehnică a soiului de piersic CECILIA, omologat în 2000:

Fructul la soiului de piersic CECILIA:

  • Mărimea: mijlocie-mare, având între 110 şi 140 grame;
  • Forma: sferică, regulată cu cavitate pedunculară mică şi cu mucron foarte mic în cavitatea stilară;
  • Epiderma: este fină, foarte slab pubescentă, culoarea de fond este galben-portocaliu, iar cea acoperitoare este roşu, pe aproape toată suprafaţa fructului.
  • Sâmburele: este mic, alungit, neaderent.
  • Pulpa: este galben-oranj, cu gust plăcut, fermă, fără fibre, fără pigmentaţie sub pieliţă, dar uşor pigmentată în jurul sâmburelui.
  • Maturitatea de recoltare: medie (5-15 august).

Pomul la soiului de piersic CECILIA:

  • Este pitic genetic (dwarf) cu creşterea erectă, ramuri scurte, puternic pigmentate, care prezintă o densitate mare a mugurilor de rod şi internodii foarte scurte.
  • Floarea: este rozacee, pe tipul 5, cu petale mari, rotunjite, roz-violacee.
  • Este autofertil.

Producţia şi utilizarea soiului de piersic CECILIA:

  • Este precoce, rodind din anul II de la plantare. La maturitate produce circa 10-15 kg/pom, revenind o producţie de 22-33 t/ha pentru o densitate de 2.222 pomi/ha.
  • Rodeşte constant, an de an.
  • Necesită rărirea fructelor şi tratamente fitosanitare, contra bolilor şi principalilor dăunători similar cu piersicul standard.
  • Utilizarea: fructele sunt destinate consumului direct şi procesare.Pomul are caracter ornamental prin flori şi aspectul coroanei.

Fişa tehnică a soiului de piersic PUIU, omologat în anul 2000:

Fructul soiului de piersic PUIU:

  • Mărimea: mijlociu (90-110 grame)
  • Forma: rotund cu vârful plat
  • Epiderma: este galben-verzuie, puternic pigmentată, foarte slab pubescentă;
  • Sâmburele: este mic, globulos, slab aderent la pulpă.
  • Pulpa: este albă, cu fermitate mijlocie, fără fibre, aromată şi dulce.
  • Epoca de maturare: decada I a lunii august.

Pomul soiului de piersic PUIU:

  • Pitic genetic (dwarf) are creşterea erectă. Ramurile de rod prezintă  internodii scurte. Frunzele mari şi intens colorate.
  • Floarea este rozacee, pe tipul 5, cu petale mijlocii, rotunjite, colorate, roz intens.
  • Înflorirea este abundentă, spectaculoasă.
  • Pomul este autofertil.

Producţia şi utilizarea soiului de piersic PUIU:

  • Este precoce, rodind din anul II de la plantare şi are un bun potenţial productiv: 15-17 kg/pom, revenind circa 33-38 tone/ha.
  • Producţiile sunt constante an de an.
  • Necesită rărirea fructelor şi protecţie contra bolilor şi dăunătorilor piersicului.

Utilizarea soiului de piersic PUIU:

  • pentru fructe, destinate consumului direct şi prelucrării sub formă de gem şi nectar;
  • pentru grădini mici şi  spaţii verzi, având şi caracter ornamental.

Fişa tehnică a soiului de piersic VASILICĂ, omologat în anul 2003:

Principalele caracteristici la soiul de piersic VASILICĂ:

  • pomul este pitic, cu înălţimea de cel mult 1,00 m
  • ramura anuală are internodii scurte şi prezintă o densitate mare a mugurilor de rod
  • soiul este autofertil şi precoce
  • maturarea fructelor are loc în decadele a II-a şi a III-a a lunii august
  • fructele au între 140-300 grame şi pulpa galbenă
  • se plantează în câmp la 3/1,5 m sau la 2/1,5 m
  • se pretează la consum direct şi la procesare (gem şi compot sub formă de feliuţe)

Condiţii de aplicare a soiul de piersic VASILICĂ:

  • se pretează pentru zonele favorabile cultivării piersicului

Eficienţa economică la soiul de piersic VASILICĂ:

  • produce între 15,5 şi 17,00 tone/ha pentru o densitate de 2.222 pomi/ha
  • cheltuielile necesare întreţinerii se reduc la 2/3 din necesarul celor efectuate pentru un hectar piersic standard

Domeniul de aplicabilitate la soiul de piersic VASILICĂ:

  • unităţi de cercetare şi producţie; grădini

Beneficiari potenţiali a soiul de piersic VASILICĂ:

  • unităţi de cercetare şi de producţie
  • producători de stat şi particulari
  • amatori de frumos şi util.

PIERSICI CU FRUCTUL PLAT.

Fişa tehnică a soiului de piersic FLORIN, omologat în anul 2002:

Fructul  soiului de piersic FLORIN:

  • Mărimea fructului este mijlocie spre mare (120 – 150 g); fructul este aplatizat, tip „sandwich”, cu pieliţa fin pubescentă, de culoare galben verzuie, acoperit cu roşu deschis, striat, cu pulpa galben-portocalie, fără infiltraţii roşii, fină, consistentă, suculentă, aromată şi gust dulce acrişor;
  • Maturarea fructelor are loc în decada I a lunii iulie.

Pomul soiului de piersic FLORIN:

  • Soiul este autofertil şi înfloreşte abundent
  • Pomul este de vigoare mijlocie-mare, cu port erect şi fructificare pe ramuri mixte. Este rezistent la ger, la boli şi dăunători.
  • Este un soi precoce, rodind din anul al doilea de la plantare, este productiv (25-27 tone/ha). Producţiile sunt constante an de an şi de calitate.

Utilizarea soiului de piersic FLORIN: fructele sunt destinate atât consumului în stare proaspătă, cât şi procesării sub formă de compot (ca fruct feliat), gem şi nectar, având randament bun la prelucrare.

Eficiența economică soiului de piersic FLORIN: asigură beneficii ca urmare a productivității constante și ridicate, calității fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă).

Domeniul de aplicabilitate a soiului de piersic FLORIN: toate zonele favorabile speciei piersic.

Fişa tehnică a soiului de piersic FILIP, omologat în anul 2002:

Fructul soiului de piersic FILIP:

  • Mărimea fructului: mică (55-70 grame);
  • Forma fructului: larg aplatizată, relativ regulată, tip „sandwich”;
  • Pieliţa: este fin pubescentă; culoarea de fond este galben-verzuie iar cea acoperitoare este roşu închis, repartizată în plăci, foarte atractiv. Sâmburele: este foarte mic şi aplatizat;
  • Pulpa: este albă, fără infiltraţii roşii sub pieliţă ori în jurul sâmburelui; Textura este fină, pulpa este dulce, aromată şi suculentă, cu 12-14% substanţă uscată, cu gust de miere şi smochine;
  • Este soi precoce, rodind din anul II de la plantare. Este productiv (30-35 kg/pom, revenind 25,0-29 tone/ha pentru o densitate de 833 pomi/ha);
  • Maturitatea de recoltare: mijlocie, în decada a II-a şi a III-a a lunii iulie;

Pomul soiului de piersic FILIP:

  • Înflorirea este abundentă şi soiul este autofertil;
  • Producţiile sunt constante an de an şi de calitate. Pomul este de vigoare mijlocie-mare, rodeşte pe ramuri mixte. Este rezistent la ger, dar trebuie protejat de atacul principalelor boli şi dăunători;

Utilizarea soiului de piersic FILIP: Este destinat consumului în stare proaspătă şi procesării sub formă de compot (ca fruct întreg), gem şi nectar având randament foarte bun la prelucrare şi procent ridicat de substanţă uscată;

Eficiența economică a soiului de piersic FILIP: asigură beneficii ca urmare a productivității constante și ridicate, calității fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă) și a perioadei timpurii de coacere a fructelor.

Domeniul de aplicabilitate a soiului de piersic FILIP: toate zonele favorabile speciei piersic.

Fişa tehnică a soiului de piersic MONICA, omologat în anul 2007:

Fructul soiului de piersic MONICA:

  • Fructele sunt mici (50 g) atractive atât prin coloritul roşu-carmin, cât şi prin forma plată, tip „sandwich”. Pulpa este albă-crem, aromată, dulce, cu gust de smochină şi miere, cu aciditate redusă. Sunt destinate atât pentru consum direct, cât şi pentru procesare, sub formă de compot (ca fructe întregi în sirop), gem şi nectar, produsele rezultate din ele fiind de calitate superioară.
  • Epoca de coacere este medie (sfârşit de iulie şi început de august)

Pomul soiului de piersic MONICA:

  • Pomul este de vigoare medie, rodeşte pe ramuri mixte lungi şi este foarte productiv (31,0 kg/pom). Este autofertil.
  • Distanţele de plantare recomandate sunt de 4,5/4 m ori de 4/3 m, iar forma de coroană optimă este „vas” ori „vas-ameliorat”. Necesită rărirea fructelor.
  • Este un soi cu toleranţă la principalele boli şi dăunători.
  • Utilizare: fructele sunt destinate atât consumului în stare proaspătă, cât şi procesării sub formă de compot (ca fruct feliat), gem şi nectar, având randament bun la prelucrare.

Eficiența economică a soiului de piersic MONICA: asigură beneficii ca urmare a productivității constante și ridicate, calității fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă).

Domeniul de aplicabilitate a soiului de piersic MONICA: toate zonele favorabile speciei piersic.

PIERSIC (PAVII).

Fişa tehnică a soiului de piersic CATHERINE SEL.1, omologat în anul 2001

Fructul la soiul de piersic CATHERINE SEL.1:

  • Mărimea: mijlocie (80-110 grame);
  • Forma fructului: sferică, cu vârful adâncit, cu cavitatea pedunculară îngustă şi mijlociu de adâncă.
  • Pieliţa: este de grosime mijlocie, cu pubescenţă densă şi fină. Culoarea de fond este galben-verzuie, iar cea acoperitoare este portocalie, cu nuanţe roşietice în zonele însorite ale fructului, cu aspect atrăgător. Sâmburele: este mic şi aderent la pulpă.
  • Pulpa: este galben-portocalie, fermă, cauciucată, fără fibre, fără infiltraţii de roşu sub epidermă şi în jurul sâmburelui, cu gust plăcut şi aromă care se intensifică la procesare. Nu se dezintegrează la fierbere şi are conţinut ridicat de zahăr (11-13% exprimat refractometric).
  • Maturitatea de recoltare: decada a III-a a lunii iulie şi prima decadă a lunii august.

Pomul la soiul de piersic CATHERINE SEL.1:

  • Este rezistent la ger şi tolerant la băşicarea frunzelor (Taphrina deformans) şi făinare (Sphaerotheca pannosa).
  • Soi autofertil, care nu necesită polenizator.  Este precoce şi rodeşte economic din anul III. Producţia este foarte mare şi constantă (35-40 kg/pom), revenind 22-25 t/ha pentru o densitate de 625 pomi/ha, ori 30-33 tone/ha, pentru 833 pomi/ha).
  • Utilizare: este soi special pentru procesare, sub formă de dulceaţă şi compot (din feliuţe, cubuleţe etc.). Rezistă la păstrare şi transport mai bine decât piersicile propriu-zise.

Eficiența economică la soiul de piersic CATHERINE SEL.1: asigură beneficii ca urmare a productivității constante și ridicate, calității fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă) și a perioadei timpurii de coacere a fructelor.

Domeniul de aplicabilitate la soiul de piersic CATHERINE SEL.1: toate zonele favorabile speciei piersic.

Fişa tehnică a soiului de piersic CRĂIȚA, omologat în anul 2003:

Fructul la soiul de piersic CRĂIȚA:

  • maturarea fructelor are loc în decada a III-a a lunii iulie şi este cel mai timpuriu soi de piersic dwarf, în condiţiile din S-E-ul României.
  • fructele au 110-125 grame şi pulpa galbenă.

Pomul la soiul de piersic CRĂIȚA:

  • pomul este pitic (1,20-1,50 m).
  • ramura de rod are internodii scurte şi o densitate mare a mugurilor de rod.
  • soiul este autofertil, precoce şi foarte productiv (15,0-18,0 kg/pom).

Caracteristici tehnice la soiul de piersic CRĂIȚA:

  • se plantează în câmp, la distanţa de 3/1,5 m sau 2/1,5 m.
  • rărirea fructelor este obligatorie.
  • se pretează la consum direct şi la prelucrarea industrială.

Fişa tehnică a soiului de piersic MIMI, omologat în 2014:

Fructul la soiul de piersic MIMI:

  • Mărimea fructului este mare 150-180 grame, sferic-ovoidal, cu o mică adâncitură la punctul stilar (care este totuși puțin ascuțit). Epiderma este galbenă cu roşu în pete şi striuri, pe partea însorită a fructului (extinderea culorii acoperitoare este foarte mare).  Pulpa este portocalie, fermă, cauciucată şi aderentă la sâmbure. Sâmburele este brun-deschis şi reprezintă 8-9% din greutatea fructului.
  • conțin 12,5-13,0% S.U. şi aciditatea 0,54-0,56% (mg acid malic la 100 grame/pulpă).
  • maturarea fructelor are loc în decada a III din iulie şi decada I din august, fiind un soi cu maturarea mijlocie a fructelor.

Pomul la soiul de piersic MIMI:

  • Pomul este de talie mijlocie, precoce şi prezintă rezistenţă la secetă şi ger.
  • Este tolerant la principalele boli ale speciei şi necesită circa cinci tratamente, la avertizare. Este necesară irigarea şi rărirea fructelor.
  • Capacitatea de producţie este bună, pomul producând circa 25-30 kg, la vârsta de 13 ani, respectiv 21-25 tone/ha pentru o densitate de 833 pomi/ha.

Utilizarea soiului de piersic MIMI: pentru procesare sub formă de dulceaţă şi compot din feliuţe de fruct, gem, nectar etc.; ca și pentru consum direct, fiind crocante, dulci şi aromate. Are rezistenţă bună la manipulare, transport şi păstrare provizorie.

Eficiența economică a soiului de piersic MIMI: asigură beneficii ca urmare a productivității constante și ridicate, calității fructelor (atractivitate, mărime, gust, aromă) .

Domeniul de aplicabilitatea soiului de piersic MIMI: toate zonele favorabile speciei piersic.

Fişa tehnică a soiului de piersic MINODORA, omologat în 2012:

Fructul la soiul de piersic MINODORA:

  • mare, sferic-ovoidal, cu o mică adâncitură la punctul stilar;
  • pieliţa este galbenă cu roșu-portocaliu pe partea însorită a fructului, fiind repartizată în striuri;
  • pubescenţa este fină.
  • pulpa este galbenă-portocalie, aderentă la sâmbure, foarte fermă, cauciucată, aromată, dulce şi nu se dezintegrează la fierbere.
  • pigmentația antocianică a pulpei este absentă, ceea ce îi conferă valoare în procesul prelucrării, obținându-se produse de calitate superioară (dulceață, compot, gem).
  • sâmburele este mijlociu, ovoidal, aplatizat, brun-deschis şi reprezintă 6% din greutatea fructului.
  • fructele au circa 170,0 grame, 12,5-13,0% substanţă uscată (exprimată refractometric) şi o aciditate de 0,41-0,45% (mg acid malic la 100 grame pulpă fruct).
  • maturarea fructelor este mijlocie-târzie, în a II-a jumătate a lunii august. Prezintă rezistenţă bună la manipulare, transport şi păstrare provizorie.

Pomul la soiul de piersic MINODORA:

  • talia și vigoarea mare și prezintă o creştere erectă.
  • ramura mixtă este de vigoare mijlocie, cu internodii de lungime medie și prezintă pigmentație antocianică puternică.
  • densitatea mugurilor floriferi este mijlocie, iar aceștia sunt repartizați pe ramura mixtă câte doi, sau mai mulţi.
  • este un pom precoce (primele fructe le produce din anul II după plantare) şi productiv.

Caracterizarea tehnologică a soiul de piersic MINODORA:

  • Producţia realizată (la 13 ani de la plantare) este de 27-30 kg/pom, respectiv 22,5-25 tone/ha, pentru o densitate de 833 pomi/ha.
  • Utilizare: genotip excelent pentru procesare sub formă de: compot şi dulceaţă din feliuţe de fruct; gem, jeleu, nectar etc.; este apreciat pentru consum în stare proaspătă, fructele fiind crocante, dulci și aromate.

Fişa tehnică a soiului de piersic IUSTIN, omologat în 2012:

Fructul la soiul de piersic IUSTIN:

  • Fructele au 87,0-95,0 grame și conțin 12-13% S.U. şi o aciditate scăzută (0,41 mg acid malic la 100 grame pulpă fruct).
  • Fructul este de mărime mijlocie, cu aspect atractiv, larg aplatizat, cu o ușoară asimetrie, cu extremitatea pistilară foarte adâncită; epiderma este crem, ori galben-verzuie cu roşu pe partea însorită a fructului (30-40%). Pubescența este foarte fină, pulpa este fermă, alb-crem, foarte gustoasă, suculentă şi aromată, fără fibre.
  • Sâmburele este plat şi de mărime mijlocie, colorat brun-închis și are pe suprafață cavități și brazde.
  • Floarea este rozacee; culoarea caliciului în interiorul florii este galben-verzuie; petalele, în număr de cinci sunt colorate în roz-mijlociu; petala este rotundă, de mărime mijlocie; staminele în raport cu petalele sunt amplasate mai jos, iar stigmatul în raport cu anterele este amplasat mai jos în floare. Anterele au mult polen, iar ovarul este pubescent și plat.

Pomul la soiul de piersic IUSTIN:

  • Pomul este de talie și vigoare mijlocie, iar portul este erect. Ramura mixtă are grosimea și lungimea mijlocie, este pigmentată, iar intensitatea pigmentației antocianice este mijlocie. Densitatea mugurilor floriferi este mare, iar mugurii sunt repartizați pe ramură câte doi sau mai mulți.
  • Pomul este precoce, intră pe rod din anul II după plantare, prezintă rezistenţă la ger și brumele de revenire. Este tolerant la principalele boli ale piersicului, rodește constant an de an și dă producții mari, de circa 25-28 kg/pom, revenind o  producție de 21-23 t/ha, la o densitate de 833 pomi/ha. Necesită tratamente fitosanitare (circa 5 pe an); rărirea fructelor şi irigarea pomilor.
  • Rezistă bine la manipulare, transport şi depozitare provizorie.

Utilizarea soiului de piersic IUSTIN:

  • pentru consum în stare proaspătă, fiind foarte gustos şi atractiv;
  • pentru procesare sub formă de: compot din fructe întregi; dulceață din feliuțe; gem; nectar; jeleu, singur ori în amestec cu alte fructe (afine, coacăze, prune, mere).
Share on Facebook