Fonduri europene: AFIR a publicat noi ghiduri consultative pentru 10 submasuri din PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat recent noi ghiduri ale solicitantului, in varianta consultativa, pentru 10 submasuri de investitii cu fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

Potrivit unui anunt al Ministerului Agriculturii, ghidurile solicitantului, in varianta consultativa, au fost publicate pentru urmatoarele submasuri: Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii AGRICOLE”, Submasura 4.1a „Investitii in exploatatii POMICOLE”, Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”, Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” – ITI DD, Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, Submasura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, Submasura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” – ITI DD, Submasura 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul AGRICOL”, Submasura 9.1a „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul POMICOL”.

Ministerul Agriculturii a anuntat de asemenea simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene nerambirsabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

„In vederea lansarii masurilor propuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face toate eforturile pentru simplificarea Ghidurilor Solicitantului aferente masurilor propuse in calendarul aprobat in Comitetul de Monitorizare, tinand cont de faptul ca au fost aprobate, in cadrul aceluiasi Comitet, linii de finantare de aproximativ 2 miliarde euro”, se noteaza intr-o informare de presa a MADR.

Incepand cu luna martie vor fi lansate toate masurile destinate atat beneficiarilor publici cat si beneficiarilor privati. Alocarea totala a masurilor insumeaza o valoare de aproximativ 2 miliarde euro, din care suma de 800 milioane Euro destinata beneficiarilor publici si peste 1 miliard euro pentru masuri destinate beneficiarilor privati.

In luna martie vor fi lansate masurile destinate beneficiarilor publici, respectiv:

Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta drumuri agricole cu o alocare a sesiunii de 32,7 milioane euro.

Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta drumuri de acces silvice cu o alocare a sesiunii de 88, 7 euro milioane euro.

Submasura 7.2 „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica” cu o alocare a sesiunii de 356,1 milioane euro.

Submasura 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” cu o alocare a sesiunii de 100,4 milioane euro.

Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta irigatii cu o alocare a sesiunii de 150 milioane euro va fi lansata in luna aprilie.

Cu privire la Submasura 4.3 componenta irigatii, in cadrul Comitetului de Monitorizare au fost prezentate membrilor si agreate de comun acord concluziile discutiilor cu reprezentantii Comisiei Europene privind modificarea fisei masurii cu impact asupra suprafetei potential irigabile viabila din punct de vedere economic, respectiv cresterea acesteia de la 823.000 ha la 1,8 mil ha, in conformitate cu Programul national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania, putandu-se astfel realiza investitii de modernizarea infrastructurii secundare de irigatii pe o suprafata de 619.000 ha irigate in trecutul recent (perioada 2007-2016).

S-a agreat totodata ca in cadrul celor 1,8 milioane de hectare viabile sa fie realizate investitii oriunde, in limita celor aproximativ 620.000 hectare (utilizate in trecutul recent) pentru care se considera ca exista resurse de apa suficienta.

In anul 2017 vor fi lansate urmatoarele Submasuri:

In luna aprilie:

 • 4.1” „Investitii in exploatatiile agricole” – componenta vegetal- 105 milioane euro
 • 4.1” „Investitii in exploatatiile agricole” – componenta zootehnic- 80 milioane euro
 • 4.1a „Investitii in exploatatiile pomicole” – 100 milioane euro
 • 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – 170 milioane euro
 • 6.2 ” Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”- 18,3 milioane euro
 • 6.3 ” Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” – 100 milioane euro.
 • 6.4 “Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”- 35 milioane euro
 • 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol- 5 milioane euro
 • 9.1a „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol” – 2 milioane euro

Pentru luna mai:

 • 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole – 100 milioane euro
 • 4.2a „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor pomicole- 12 milioane euro
 • 19.3 – Pregatirea si implementarea activitatilor de cooperare ale GAL- 16,5 milioane euro

In luna iulie:

 • Schema ajutor de stat aferenta submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de productiei neagricole” – 70 milioane euro
 • Schema ajutor de stat aferenta submasurii 4.2a „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” – 5 milioane euro
 • 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” – 50 milioane euro
 • 15.1 „Plati pentru angajamente de silvo-mediu” – 117,8 milioane euro

Pentru luna august:

 • 16.1 -“Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse”- 5, 7 milioane euro
 • 16.1a “Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale, dezvoltarea de proiecte pilot, produse si procese in sectorul pomicol” – 6,6 milioane euro
 • 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare – sectorul agricol – 1,9 milioane euro
 • 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare – sectorul pomicol – 2 milioane euro

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE