AFIR: s-au publicat ghidurile finale pentru investitiile non-agricole

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru submasurile destinate activitatilor non-agricole realizate in mediul rural, finantate prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), atat pentru teritoriul national, cat si pentru zona ITI – Delta Dunarii (ITI – DD).

„In termen de minim sapte zile de la data publicarii pe site a Ghidurilor vom lansa noi sesiuni de primire a proiectelor de investitii, atat pentru sectorul agricol, cat si pentru cel non-agricol din mediul rural. Este important ca fiecare solicitant sa analizeze noile ghiduri care vin cu modificari semnificative pentru accesarea cat mai facila a fondurilor necesare proiectelor pe care ni le propun. Va asigur ca vom depune toate eforturile necesare in vederea transparentizarii activitatii Agentiei si a modalitatilor in care se poate obtine finantarea nerambursabila”, a declarat Adrian-Ionut CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Alocarea financiara propusa pentru sesiunea din acest an, aferenta submasurii (sM) 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” este de peste 18 milioane de euro, iar pentru submasura sM 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” se ridica la valoare totala nerambursabila de 35 milioane de euro.

Pentru zona ITI – Delta Dunarii, solicitantii de finantare vor avea la dispozitie aproximativ 10 milioane de euro, impartite astfel: pentru sM 6.2 – ITI DD, alocarea este de peste 3 milioane de euro, iar pentru sM 6.4 – ITI DD 7 milioane de euro.

Versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului aferente submasurilor dedicate investitiilor din sectorul non-agricol pot fi accesate de pe prima pagina a portalului AFIR, dar si din sectiunea Investitii PNDR, in pagina fiecarei submasuri in parte.

Ca urmare a observatiilor primite in perioada de consultare publica, in versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru submasurile 6.2 si 6.4, se regasesc mai multe noutati, simplificari, corelari si modificari procedurale fata de versiunile anterioare, menite sa usureze depunerea proiectelor de finantare de catre solicitanti, dar si implementarea lor.

In aceasta sesiune, fata de cele anterioare, sunt eligibile proiectele de investitii care propun activitati aferente mai multor coduri CAEN daca aceste activitati se completeaza, se dezvolta sau se optimizeaza reciproc. Insa, in cazul in care prin proiect sunt propuse activitati complementare aferente mai multor coduri CAEN, care ar primi punctaje diferite la oricare dintre criteriile de selectie sau au valori diferite ale sprijinului public nerambursabil, proiectul va primi punctajul cel mai mic aferent acelui criteriu.

Domeniile de diversificare eligibile prin sM 6.2 cuprind acum si servicii de cazare in parcuri pentru rulote, camping si tabere, servicii de catering si servicii de ghidaj turistic. Astfel, devin cheltuieli eligibile si investitii pentru infrastructura din parcuri pentru rulote, camping si tabere, cu respectarea Ordinului Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) 65/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea se vor limita la capacitatea de cazare specifica structurii de primire turistica de tip pensiune agroturistica – maxim 8 camere. Conform Ordinului ANT 65/ 2013, in pensiunile agroturistice, mancarea se preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local.

Taberele se vor organiza in structuri de primire turistica de maxim de 8 camere, in care se vor caza grupuri organizate in vederea desfasurarii unor activitati recreative, cum ar fi: bird-watching, schi, echitatie etc). In cadrul taberelor se poate asigura masa exclusiv pentru grupurile cazate. Precizam ca taberele pentru pescuit si vanatoare nu sunt eligibile.

Beneficiarul isi va lua angajamentul ca va introduce obiectivul investitional in circuitul turistic. Totodata, el trebuie sa respecte cerintele de mediu specifice investitiilor in perimetrul ariilor naturale protejate. In situatia in care beneficiarul nu prezinta toate autorizatiile solicitate inainte de ultima transa de plata, proiectul devine neeligibil.

Sunt eligibile, de asemenea, ambulanta veterinara si masina de transport funerar, daca respecta cumulativ conditiile prevazute de Ghidul solicitantului, printre care se numara si omologarea R.A.R. In cazul ambulantelor veterinare, omologarea R.A.R se obtine in baza unui aviz emis de Colegiul Medicilor Veterinari iar R.A.R va face mentiunea „echipare specifica interventii medicina veterinara”.

Modificarea amplasamentului se poate realiza numai in cadrul aceluiasi UAT, in conditiile mentinerii criteriilor de eligibilitate si de selectie. De asemenea, se pot modifica procentele aferente obiectivelor specifice in limita a 10%, fara eliminarea acestora.

Beneficiarul poate solicita modificarea Planului de afaceri de cel mult doua ori in perioada de implementare a acestuia, in baza unei justificari fundamentate, care sa nu conduca la modificarea obiectivului obligatoriu, afectarea obiectivului general si a criteriilor de eligibilitate sau sa modifice criteriile de selectie sub limita de punctaj care a determinat selectia proiectului.

Pentru ambele submasuri, 6.2 si 6.4, a fost introdus un nou principiu de selectie, respectiv Principiul prioritizarii sectoarelor cu potential de crestere in conformitate cu Strategia Nationala de Competitivitate sau Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE