PNDR: cand va fi redeschisa submasura 6.3 – sprijin pentru ferme mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a anuntat in cadrul unui comunicat ca submasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” va fi relansata in luna aprilie 2017 si va dispune de o alocare financiara de 100 milioane euro.

Decizia privind relansarea submasurii 6.3 a fost luata de curand in cadrul Comitetului de monitorizare pentru PNDR 2014-2020.

Beneficiarii acestei submasuri sunt fermierii, care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, mai exact cu o dimensiune cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

Sprijinul nerambursabil este de maxim 15.000 Euro si se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare. Sprijinul se va acorda pe o perioada de 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei sub-masuri este sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.

AFIR urmeaza sa publice in perioada imediat urmatoare si noul Ghid al solicitantului aferent submasurii 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Solicitantii (reprezentantii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:

  • – sa fie fermieri care au drept de proprietate si/sau drept de folosinta pentru o exploatatie agricola care intra in categoria de ferma mica cu exceptia persoanelor fizice neautorizate.
  • – sa fie persoane juridice romane;
  • – sa actioneze in nume propriu;
  • – sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;
  • – sa aiba invatamantul minim de 8 ani (clase);
  • – sa se incadreze intr-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de Finantare, indiferent de data infiintarii formei respective de organizare: persoana fizica inregistrata si autorizata sau societate cu raspundere limitata cu asociat unic/majoritar (majoritate absoluta 50%+1)
  • – sa respecte incadrarea in categoria de microintreprinderi sau intreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economica;
  • – sa nu creeze conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj, in sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice etapa de derulare a proiectului.

Solicitantul nu poate fi actionar intr-o alta microintreprindere/ intreprindere mica agricola care acceseaza/ a accesat subasura 6.3.

Pentru evitarea crearii de conditii artificiale, verificarea se face atat pentru solicitant/beneficiar, cat si pentru cedenti. Nu este admisa faramitarea exploatatiilor agricole, in scopul crearii in mod artificial de conditii necesare pentru a beneficia de sprijin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE