septembrie 20, 2021

PNDR: proiecte de circa 100 milioane euro pot fi depuse in cadrul schemei de ajutor pentru panificatie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Valoarea totala a proiectelor ce pot fi depuse, din iulie, in cadrul schemei de ajutor pentru panificatie, patiserie, cofetarie este de circa 100 milioane de euro.

In cadrul schemei de ajutor de stat GBER „Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole” aferenta submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”, Romania are alocata suma de 112,5 milioane euro.

Pentru sesiunea 2017, suma alocata este de 70 milioane euro, conform datelor furnizate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. La aceasta suma urmeaza sa se adauge alte 30 de milioane de euro, neconsumate in 2016.

In cadrul schemei se acorda finantare nerambursabila de maximum 50%, si anume intre un milion si 2,5 milioane euro/proiect in functie de tipul de investitie.

Investitiile eligibile sunt in domenii precum fabricarea inghetatei, fabricarea produselor de panificatie sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, suplimente alimentare, a berii si care vizeaza, printre altele, constructia de cladiri, instalatii, utilaje si echipamente identificate ca necesare prin Studiul de Fezabilitate; extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare, infrastructura interna si utilitati, constructii destinate procesului tehnologic: colectare — depozitare (materie prima/ produse non-agricole) — sortare — conditionare materie prima — procesare comercializare; achizitionarea de utilaje, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime/ comercializarii produselor nonagricole in cadrul lanturilor alimentare integrate; achizitionare tehnologii, patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului; achizitionare software; organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului; marketing-ul produselor neagricole, creare marca inregistrata/ brand — in limita a maxim 5% din valoarea eligibila a proiectului si a 30.000 euro etc.

Dintre domeniile eligibile care pot face obiectul unei investitii finantate prin aceasta Schema de ajutor de stat putem mentiona fabricarea fructelor confiate, dar si a bauturilor alcoolice din fructe, conform AFIR.

Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totala de 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE