PNDR: fonduri europene epuizate la doar doua saptamani de la debutul sesiunii de primire a proiectelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Termenul de doar 3 luni in care se pot depune proiecte finantate cu fonduri europene i-a facut pe multi antreprenori si agricultori sa se grabeasca in accesarea banilor din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

Pana la acest moment, la doar doua saptamani de la debutul sesiunii, doua submasuri din PNDR au fondurile epuizate. Este vorba despre submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale si de submasura 4.3a – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice.

Iata situatia depunerilor de proiecte pentru fiecare submasura in parte:

Conform unei centralizari realizate de AFIR, in cadrul masurii 4.1 – Investitii in exploatatii agricole au fost depuse pana in prezent 7 proiecte in valoare de 8 milioane de euro. Fonduri europene disponibile pentru aceasta sumbasura ajung la 360 de milioane de euro.

In ceea ce priveste submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole a fost depus un singur proiect in valoare de 122.000 euro. Aici, pomicultorii mai au la dispozitie fonduri totala de 199.870.000 euro.

Pentru submasura 4.3a Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – componenta infrastructura de acces agricola au fost depuse 386 de proiecte in valoare totala de 365 de milioane de euro. Si aici fondurile europene au fost epuizate.

Pentru masura 4.3S – Schema de Ajutor de Stat aferenta submasurii – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice s-au depus 88 de proiecte, in valoare totala de 125 de milioane de euro. Fondurile disponibile sunt in valoare de 52 de milioane de euro.

Agricultorii au depus in cadrul masurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri 55 de proiecte in valoare totala de 2.300.000 euro. La aceasta submasura mai exista fonduri disponibile in valoare de 335 de milioane de euro.

Asa cum am prezentat anterior, pentru submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale numarul proiectelor depuse este de 2.877, acestea avand o valoare totala de 149 de milioane de euro (fonduri epuizate).

Pentru submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au fost depuse 25 de proiecte, in valoare totala de 375.000 euro. Aici fondurile disponibile ajung la peste 190 de milioane de euro.

Pentru masura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole s-au depus 6 proicte, in valoare de 1,15 milioane de euro. Fondurile disponibile sunt de 68 de milioane de euro.

In cadrul submasurii 7.2 – Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica s-au depus 802 de proiecte, in valoare totala de 755 milioane de euro.

De asemenea, si in cadrul 7.6 Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural s-au depus 180 de proiecte, in valaore totala de 62 milioane de euro. Fondurile disponibile in cadrul acestei submasuri ajung la 130 milioane de euro.

Termenul limita al acestei sesiunii este 31 iulie 2017, ora 17.00, in limita fondurilor disponibile.

Pentru aceasta sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% fata de suma alocata fiecarei submasuri.

AFIR precizeaza ca depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut sau inainte de acest termen, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase). Aceasta prevedere nu se aplica in primele 5 zile calendaristice (respectiv 120 de ore) ale sesiunii si ale etapelor de depunere, cand sesiunea va ramane deschisa indiferent daca suma alocata va fi epuizata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE