Fonduri europene pentru activitati neagricole: peste 1.300 de proiecte selectate, de circa 202 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai accesate masuri de finantare cu fonduri europene este submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole”, in cadrul careia fermierii si antreprenorii pot dezvolta diverse afacere in mediul rural, precum o pensiune agroturistica, in limita a 70.000 de euro pe proiect.

Pentru masura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole”, AFIR a primit pana in prezent 3.333 de Cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de 202,2 milioane de euro. Dintre acestea, 1.519 de proiecte au fost selectate, informeaza Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale.

Ca urmare a semnarii contractelor de finantare cu beneficiarii sM 6.2 pentru finantarea a 1.307 de proiecte de investitii, in mediul rural au fost create 1.570 de noi locuri de munca, dintre care 850 pentru barbati si 720 pentru femei.

De asemenea, pentru crearea si dezvoltarea de activitati neagricole (sM 6.4), s-au primit 1.694 cereri de finantare cu o valoare totala de 281 milioane de euro.

Pana in prezent, au fost selectate pentru finantare 639 proiecte in valoare totala nerambursabila de aproximativ 105,5 milioane de euro.

Prin intermediul contractelor de finantare semnate pana in acest moment de AFIR cu antreprenorii din mediul rural, se sustin 1.401 locuri de munca, din care 1.025 existente, iar nou create sunt 376 (213 pentru barbati si 163 pentru femei), mai precizeaza AFIR.

Solicitantii eligibili pentru submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” sunt fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spatiul rural, care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data, micro-intreprinderi si intreprinderile mici din spatiul rural, care isi propun activitati non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii sprijinului, precum si Micro-intreprinderile si intreprinderile mici noi, infiintate in anul depunerii Cererii de finantare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfasurat activitati pana in momentul depunerii proiectului (start-ups).

Sprijinul nerambursabil va fi acordat sub forma de prima in doua transe astfel: 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a Planului de afaceri fara a depasi 5 ani de la data semnarii Deciziei de finantare.

Sprijinul va fi in valoare de 70.000 Euro/ proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism si de 50.000 Euro/ proiect in cazul altor activitati.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este sprijinirea facilitarii diversificarii prin infiintarea si dezvoltarea de microintreprinderi si intreprinderi mici in sectorul non-agricol din zonele rurale, in vederea unei dezvoltari economice durabile, crearii de locuri de munca si reducerii saraciei in spatiul rural.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE