Fonduri europene: anuntul AFIR pentru fermierii care vor sa depuna proiecte in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In contexul demararii sesiunilor de primire a proiectelor de investitii in anul 2017, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) face cateva precizari de ordin tehnic privind depunerea on-line a cererilor de finantare, atat pentru intreg teritoriul, cat si pentru arealul ITI – Delta Dunarii.

In acest sens, atragem atentia tuturor solicitantiilor de fonduri europene nerambursabile care solicita finantare asupra faptului ca dimensiunea maxima a fisierelor incarcate on-line pe portalul AFIR (documente ale Dosarului Cererii de Finantare sau ale Cererii de Plata) nu trebuie sa depaseasca 400 megabyts (MB).

In cazul in care dimensiunea obtinuta in urma scanarii unui document depaseste 400 MB, acesta trebuie scanat in fisiere separate, astfel incat dimensinea nominala a fiecarui document obtinut (cu extensia .PDF) sa nu depaseasca marimea mai sus mentionata.

Astfel, in cadrul Cererii de Finantare, pentru un document din lista E „lista documentelor anexate proiectelor” se va evidentia faptul ca exista mai multe documente scanate, iar acestea vor putea fi adaugate, utilizand functionalitata „adauga document” aflata la finalul listei E.

De asemenea, AFIR recomanda celor care depun proiecte de finantare sa nu amane pentru ultimele momente incarcarea cererilor de finantare, pentru a evita riscul neincadrarii din motive obiective in termenul de finalizare a sesiunii.

Cererile de finantare se depun on-line pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana in data limita de inchidere a sesiunii sau pana la epuizarea fondurilor disponibile.

Recent, Ministerul Agriculturii a anuntat calendarul oficial al masurilor finantate din fonduri europene in 2017.

In luna martie vor fi lansate masurile destinate beneficiarilor publici, respectiv:

  • Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta drumuri agricole cu o alocare a sesiunii de 32,7 milioane euro.
  • Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta drumuri de acces silvice cu o alocare a sesiunii de 88, 7 euro milioane euro.
  • Submasura 7.2 „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica” cu o alocare a sesiunii de 356,1 milioane euro.
  • Submasura 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” cu o alocare a sesiunii de 100,4 milioane euro.
  • Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta irigatii cu o alocare a sesiunii de 150 milioane euro va fi lansata in luna aprilie.

Cu privire la Submasura 4.3 componenta irigatii, in cadrul Comitetului de Monitorizare au fost prezentate membrilor si agreate de comun acord concluziile discutiilor cu reprezentantii Comisiei Europene privind modificarea fisei masurii cu impact asupra suprafetei potential irigabile viabila din punct de vedere economic, respectiv cresterea acesteia de la 823.000 ha la 1,8 mil ha, in conformitate cu Programul national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania, putandu-se astfel realiza investitii de modernizarea infrastructurii secundare de irigatii pe o suprafata de 619.000 ha irigate in trecutul recent (perioada 2007-2016).

S-a agreat totodata ca in cadrul celor 1,8 milioane de hectare viabile sa fie realizate investitii oriunde, in limita celor aproximativ 620.000 hectare (utilizate in trecutul recent) pentru care se considera ca exista resurse de apa suficienta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE