Bancile vor putea acorda fermierilor credite pentru investitii cu dobanzi la jumatatea pietei

Facebook
Twitter

Marti, 28 noiembrie 2017, la ora 11.00, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se va semna acordul cu Fondul European de Investitii (FEI), care prevede implementarea unui instrument financiar de creditare, derulat prin Programul National de Dezvoltare Rurala  2014-2020, prin care se faciliteaza accesul la finantare al fermierilor si intreprinzatorilor din mediul rural.

Alocarea PNDR este de 93,8 milioane euro.

Fondul European de Investitii (FEI) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au semnat primul Acord de finantare pentru a veni in sprijinul fermierilor din Romania, prin intermediul unui instrument financiar. Acesta este prevazut in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si este finantat, atat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), cat si din resurse nationale. Impreuna cu resursele financiare alocate de catre intermediarii financiari selectati, se asteapta ca facilitatea sa genereze cel putin 126 milioane Euro in finantari noi acordate beneficiarilor eligibili.

Mandatul va permite FEI implementarea unui nou produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor si va imbunatati cerintele de garantare a imprumuturilor acordate intreprinderilor active in sectorul agricol.

In concordanta cu obiectivele DG AGRI si ale Guvernului Romaniei, mandatul va sustine investitiile si cheltuielile de capital ale fermelor mici si ale intreprinderilor active in domeniul agriculturii, precum si cofinantarea granturilor din agricultura.

Referindu-se la semnarea acordului, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert a declarat: “Agricultura contribuie semnificativ la cresterea economica a Romaniei, iar acest mandat va imbunatati accesul la finantare al fermierilor si al intreprinderilor din agricultura, avand si o componenta de finantare a fermelor mici. Romania se numara printre tarile cu cea mai mare productivitate in acest domeniu. Prin parteneriatul incheiat cu Ministerul Agriculturii vom putea oferi mai multe oportunitati fermierilor locali pentru extinderea productiei si pentru cresterea competitivitatii in acest sector”.

Reprezentantul Guvernului Romaniei, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea a declarat: “In misiunea pe care o am, intotdeauna am apreciat adaptarea si flexibilitatea de care trebuie sa dam dovada in utilizarea instrumentelor si mecanismelor Uniunii Europene, pentru a raspunde prompt si eficient la problemele cu care se confrunta fermierii. Semnarea acestui Acord de finantare de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale reprezinta o solutie la dificultatile pe care le intampina fermierii in sustinerea investitiilor atat de necesare dezvoltarii agriculturii si a spatiului rural din Romania. Utilizarea fondurilor din PNDR pentru acordarea de credite, in conditii mai avantajoase, pentru fermieri contribuie atat la imbunatatirea performantei din agricultura, cat si la integrarea intr-o piata din ce in ce mai competitiva”.
Reprezentantul DG AGRI, Jerzy Bogdan Plewa, director general a declarat: “Felicit Romania cu ocazia finalizarii negocierilor pentru implementarea unui instrument financiar cu partajarea riscului finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Prin acest acord de finantare, Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii colaboreaza pentru a imbunatati accesul la finantare al fermierilor si al altor antreprenori din mediul rural, pentru a consolida competitivitatea si sustenabilitatea acestora. Instrumentele financiare ne pot ajuta sa valorificam si mai mult politica de dezvoltare rurala, al doilea pilon al Politicii Agricole Comune”.

FEI urmeaza sa lanseze un Apel pentru Expresii de Interes adresat intermediarilor financiari care ofera finantare fermierilor din Romania. Dupa primirea aplicatiilor si parcurgerea unui proces de evaluare a acestora, FEI va selecta intermediarii financiari care urmeaza sa puna la dispozitie finantarea necesara fermierilor si intreprinderilor agricole din Romania.

FEI este o institutie financiara internatională, parte a Grupului BEI, specializata in finantarea de risc pentru IMM-uri. FEI sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovarii, a cercetarii si dezvoltarii, a antreprenorialului si a crearii de noi locuri de munca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE