Fermierii din UE, in razboi cu restaurantele si fast-food-urile. Care este cerinta lor?

Facebook
Twitter

Potrivit unei dezbateri initiate de mai multi fermieri din tarile membre UE, restaurantele si magazinele din spatiul intracomunitar nu ar trebui sa mai aiba voie sa promoveze produse precum „burger vegetarian” sau „carnati vegetarieni”, pentru produsele care nu contin carne, noteaza Reuters.

O alta propunere cere restrictionarea unor termeni precum „similar” cu laptele, untul sau branza pentru produsele care nu contin lactate. Parlamentul Europeana va vota saptamana aceasta o serie de amendamente care ar limita utilizarea unor cuvinte precum „hamburger” sau „carnati” numai pentru etichetarea produselor din carne.

Fermierii sustin ca aceste masuri sunt necesare pentru a-i proteja pe consumatori de inducerea in eroare. Organizatiile medicale, cele de protectie a mediului si companiile care realizeaza produse vegetariene sustin ca acesta ar fi un pas inapoi in indeplinirea obiectivelor de mediu si de sanatate ale blocului comunitar.

Curtea Europeana de Justitie a interzis deja expresii precum „lapte de soia” si „branza vegana” in urma cu trei ani, hotarand ca termeni precum lapte, smantana, unt, branza si iaurt nu pot fi utilizate pentru produse care nu sunt lactate.

Amendamentele propuse ar merge si mai departe, deoarece cei care promoveaza produse alimentare pe baza de plante nu le vor mai putea compara cu lactatele prin utilizarea unor cuvinte precum „similar”, „la fel” „de acelasi tip”. De asemenea, termeni precum „friptura”, „carnati”, „escalope”, „burger” si hamburger” ar fi permisi numai pentru produsele care contin carne.

Asociatia fermierilor europeni Copa Cogeca sustine ca Uniunea Europeana ar trebui sa puna punct unor descrieri „suprarealiste”. Copa Cogeca precizeaza ca autorizarea unor termeni precum „burger vegetarian” ar deschide o cutie a Pandorei care ar crea confuzie in randul consumatorilor si i-ar prejudicia pe fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE