Risipa alimentelor la etapa de post-recoltare reprezinta una dintre cauzele principale ce duc la insecuritate alimentara pentru milioane de oameni din intreaga lume. In 2019, 690 de milioane de oameni au suferit de foame, iar din cauza pandemiei de COVID-19 situatia s-a agravat.
Prin urmare, toate partile interesate, inclusiv fermierii, procesatorii, comerciantii si guvernele, sunt parte a solutiei de prevenire si reducere a pierderilor alimentare in timpul recoltarii si in etapele post-recoltare. Toti acestia pot, la nivelul lor, sa contribuie la producerea unei cantitati suficiente de alimente pentru o populatie in crestere.
In acest scop, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a desfasurat un webinar ca sa sprijine fermierii si producatorii in revizuirea practicilor ce duc la reducerea risipei alimentare dupa recoltare. La evenimentul virtual au participat experti si practicieni proeminenti din regiunea Europei si Asiei Centrale, care au prezentat cele mai recente si relevante solutii, precum si exemple de bune practici.
In 2050, se asteapta ca populatia mondiala sa atinga cifra de 9,7 miliarde, ceea ce face ca si ingrijorarile privind securitatea alimentara sa creasca. Pentru a asigura cu hrana aceasta populatie, mai numeroasa si mai urbanizata, e necesar ca si aprovizionarea cu alimente sa se mareasca cu 70 la suta. Atingerea unei securitati alimentare durabile, in conditiile resurselor de sol si apa limitate si impactul schimbarilor climatice, necesita reducerea pierdelor la etapele de recoltare si post-recoltare.
„Reducerea risipei alimentare dupa recoltare ar insemna o productivitate si securitate alimentara sporita pentru fermieri; o performanta economica imbunatatita pentru guverne; si, cel mai important – alimente la un pret accesibil si intr-o cantitate mai mare pentru consumatori. Minimizarea pierderilor dupa recoltare va avea, de asemenea si un efect pozitiv asupra mediului inconjurator”, a explicat Robert van Otterdijk, ofiterul in domeniul industriei agroalimentare la FAO. Astfel, prevenirea pierderilor post-recoltare in sistemele alimentare ar face ca disponibilitatea alimentelor, la nivel mondial, sa creasca fara utilizarea unor resurse suplimentare sau suprasolicitarea mediului.
Factorii care duc la risipa de alimente in etapa post-recoltare variaza de la prelucrarea ineficienta a produselor la deteriorarea lor in timpul transportarii sau in urma unei depozitari deficitare,pana la deciziile de gestionare incorecte si infrastructura insuficienta pe parcursul circuitului „de la ferma la consumator”.
Josianne Cloutier si Hans de Wild de la Universitatea si Centrul de Cercetare Wageningen au prezentat un concept aprofundat asupra proceselor de maturare si deteriorare a produselor proaspete, inclusiv cei mai importanti factori pentru masurarea, evaluarea si modelarea calitatii produsului; modalitati de calculare a pierderilor, precum si tehnologii actuale pentru depozitare, ambalare si manipulare a produsului.
Blazhe Josifovski, presedintele organizatiei Ajde Makedonija, din Macedonia de Nord si Anatolie Fala, directorul de program de la Agentia Nationala pentru Dezvoltare Rurala, din Republica Moldova, au prezentat studii de caz reflectand aplicarea bunelor practici de recoltare si post-recoltare pentru a imbunatati performantele lantului valoric si a reduce risipa de alimente in regiune.
Acest seminar face parte dintr-o serie de discutii online, numite _Impact Webinars_, care-si propun identificarea si promovarea bunelor practici, inspirarea interventiilor transformatoare pentru a preveni si reduce pierderile si risipa de alimente de-a lungul intregului lant de aprovizionare alimentara. Fiecare seminar web se va concentra pe o etapa specifica a lantului de aprovizionare, de la productie la consum, oferind solutii practice si bazate pe dovezi care pot fi reproduse sau extinse la nivel national sau regional.