Extern: valul de frig inregistrat saptamana trecuta nu a afectat semnificativ culturile de grau. Iata opinia specialistilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu toate ca nu poate fi stabilit ce impact a avut gerul asupra culturilor de toamna, pana cand acestea vor iesi din iarna, mai multi analisti si traderi considera ca temperaturile scazute din ultima perioada nu au impactat semnificativ culturile de grau, noteaza Reuters.

Absenta unor pierderi majore in Uniunea Europeana ar putea permite spatiului intracomunitar sa inregistreze o recolta mare de grau in acest an, in special dupa o majorare a suprafetelor insamantate cu grau in Franta, cel mai mare producator din UE.

„In Franta, nu ar trebui sa fie un impact semnificativ si de acea ne mentinem prognozele referitoare la randamente decente la culturile de grau”, a declarat Vincent Braak, analist la Strategie Grains.

Ministerul francez al Agriculturii si-a imbunatatit recent estimarile privind suprafetele insamantate cu grau pentru recolta din 2021, pana la 4,86 milioane hectare, cu 15% mai mult decat anul precedent.

In Europa Centrala, zapada a limitat orice efecte negative provocate de temperaturile care au coborat pana la minus 20 de grade Celsius in Germania si Franta. “Gerul este unul aprig dar culturile de grau au, in general, o acoperire buna de zapada in Germania si nu ne asteptam la probleme semnificative. Temperaturi atat de scazute nu sunt neobisnuite, insa in ultimii ani iernile au fost atat de calde incat am uitat ca sunt posibile perioade indelungate de ger”, a declarat un analist german.

Potrivit estimarilor oficiale publicate in luna decembrie, suprafetele insamantate cu grau in Germania pentru recolta din 2021 au crescut cu 2,7% pana la 2,38 milioane hectare.

In Polonia, estimarile oficiale arata ca suprafata insamantata cu grau nu a suferit modificari comparativ cu anul trecut, fiind de aproximativ doua milioane de hectare, dar cu toate acestea analistul Wojtek Sabaranski sustine ca suprafata insamantata ar putea fi putin mai mica pe fondul cresterii suprafetelor insamantate cu rapita si a recoltatului tarziu al porumbului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE