Seceta duce la masuri drastice! O tara a aprobat primul soi de grau modificat genetic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta pedologica accentuata din ultimii ani i-a determinat pe oficialii din Argentina sa aprobe un soi de grau modificat genetic, care se poate dezvolta corespunzator chiar si in conditii scazute de aprovizionare cu apa.

Bioceres SA, compania care a dezvoltat acest hibrid, sustine ca HB4 va fi autorizat la import si de catre Brazilia, cel mai mare cumparator al graului argentinian.

„Astazi Argentina este lider in domeniul transformarii tehnologie la nivel international”, a declarat directorul general de la Bioceres, Federico Trucco, intr-un comunicat de presa comun cu Ministerul Stiintei si Tehnologiei din Argentina. “Tehnologia HB4 ofera seminte care sunt mai rezistente la seceta, diminuand pierderile de productie si oferind o mai mare predictibilitate cu privire la randamente”, a precizat Ministerul Stiintei si Tehnologiei din Argentina.

In timp ce alte culturi precum porumbul sau soia boabe au fost deja modificate genetic pentru a imbunatati randamentele sau a rezista la daunatori, graul modificat genetic nu a fost aprobat pana acum in nicio tara pentru productia comerciala din cauza ingrijorarilor consumatorilor. Graul este utilizat in primul rand pentru consumul uman.

„Am solicitat guvernului sa ne ofere informatii suplimentare pentru ca nicio tara nu permite importul de grau modificat genetic”, a precizat Gustavo Idigoras, presedintele CIARA CEC, camera exportatorilor de cereale din Argentina.

In Europa, parerile sunt impartite in ceea ce priveste cultivarea de organisme modificate genetic. Anul trecut, doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru a fi cultivate, insa doar unul, de porumb, mai este cultivat si in prezent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE