Fermierii cer o noua abordare a Politicii Agricole Comune: mai multi bani pentru produsele finite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai importante organizatii din sectorul agriculturii ecologice a trimis o scrisoare deschisa Comisarului European pentru Agricultura, Phil Hogan, solicitandu-i o „abordare complet noua” a Politicii Agricole Comune (PAC).

Liderii fermierilor atrag atentia ca actuala politica agricola a Uniunii Europene este mult prea concentrata asupra competivitatii sectorului, subminand eforturile privind securitatea alimentara si schimbarile climatice.

Fermierii care lucreaza in regim ecologic spun ca exista un numar mare de consumatori in Uniunea Europeana care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produse organice de calitate.

Mai mult decat atat, agricultorii considera ca oficialii Comisiei Europene ar trebui sa aiba o noua perspectiva a polticii agricole incurajand mai degraba integrarea productiei de alimente de calitate, pentru piata europeana, si eliminarea progresiva a abordarii „alimente ieftine” pentru pietele globale.

Un singur pilon PAC

Pentru ca aceste idei sa devina realitate, fermierii din sectorul ecologic propun o restructurare a platilor, sub un singur pilon unic, in care cea mai mare parte a fondurilor europene (80%) sa fie acordate pentru fermierii care realizeaza produse finite de calitate si/sau ofera servicii in cadrul fermei lor.

Celelalte fonduri ramase, circa 20%, ar putea fi folosite pentru aspecte legate de consiliere agricola, investitii in agricultura, plati ecologice si activitati promotionale.

„Avem nevoie de o transformare care sa puna pe prim plan productia agricola, care functioneaza in armonie cu natura, promovand capacitatea naturala a solurilor, plantelor, ceea ce ne ajuta sa avem ferme cat mai durabile”, spun liderii fermierilor din agricultura ecologica, citati de site-ul EurActiv.com.

Conform datelor Eurostat, Romania are 246.000 de hectare de teren pe care fermierii cultiva in regim ecologic. Anual, in Romania se vand alimente organice in valoare de peste 100 milioane de euro. Spre comparatie, Germania, cel mai producator de profil, depaseste suma de 6 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE