Piata americana se redeschide pentru carnea de vita din Franta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Statele Unite ale Americii au decis sa ridice embargoul instituit Frantei asupra importurilor de carne de vita. Comisia Europeana a salutat aceasta hotarare a SUA, caracterizand-o ca fiind o noua etapa in echilibrarea financiara a fermelor zootehnice din Europa.

„Dupa decizii similare luate pentru Irlanda, Lituania si Tarile de Js, Comisia saluta aceasta hotarare a Statelor Unite de a permite importurile de carne de vita din franta. Acest lucru demonstreaza efoturile Uniunii Europene de a eradica Encefalopatia spongiforma bovina (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

De asemenea, Phil Hogan a precizat ca oficialii Comisiei Europene lucreaza in continuare, alaturi de toate partile implicate, pentru a se asigura ca in viitorul apropiat si celelalte tari europene vor avea acces la piata americana.

Romania asteapta din partea Comisiei Europene adoptarea unui ct legislativ prin care sa se recunoasca faptul ca Romania are un risc scazut in privinta infectarii efectivelor cu Boala Limbii Albastre sau cu Encefalopatie Spongiforma Bovina (Boala Vacii nebune). Doar in acest mod, tara noasta ar putea realiza exporturi.

In 2015, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca boala limbii albastre a fost diagnosticata, in data de 4 septembrie, in trei exploatatii din localitatea Bobolusti, judetul Botosani.

Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale. Boala afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice, de cele mai multe ori oi, dar si vite si capre.

Encefalopatia spongiforma bovina (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune este o boala mortala, cu actiune neurodegenerativa la bovine, care provoaca o degenerare spongioasa in interiorul creierului si maduvei spinarii si provocand ochi rosii. BVB are o lunga perioada de incubatie, cam 4 ani, afectand de obicei bovinele adulte cu varsta intre patru-cinci ani, toate rasele fiind la fel de sensibile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE