Fermele mici și asocierea: 800.000 de mici fermieri dețin peste 4 milioane hectare de teren din suprafața agricolă a României

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că este nevoie de o clasă de mijloc în agricultură, acest segment urmând să fie sprijinit prin susținerea fermelor de familie.

„Cu cât avem o clasă de mijloc mai puternică în societate, cu atât societatea este mai sănătoasă. Același lucru se întâmplă și în agricultură. Atât timp cât există această polarizare excesivă, cred că nu suntem suficient de dezvoltați. Trebuie să stimulăm crearea acelei clase de mijloc prin înființarea fermei de familie”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul Conferinței „Ferme mici și asociere” de la Iași, organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Potrivit șefului MADR, în România sunt 800.000 de fermieri cu proprietăți între 1 și 5 hectare de teren agricol, care dețin în total peste 4 milioane hectare de teren. Marii proprietari de terenuri agricole reprezintă doar 1% din total, fiind vorba de 11.000 de societăți. Acestea dețin cealaltă jumătate din suprafața agricolă a României, aproape 5 milioane de hectare. Pentru ca agricultura să continue să se dezvolte, situația trebuie să se schimbe.

„Nu vorbesc să luăm de la cei mari și să îi facem mai mici, ci cei mici să conștientizeze importanța asocierii și să consolideze acea clasă de mijloc (…) Am încercat să stimulez oamenii din mediul rural, proprietari de terenuri, să lucreze în comun (…) România are un potențial uriaș de producție. Randamentul însă ne trage în jos. Avem acele suprafețe de teren fărâmițate”, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Una dintre soluțiile identificate de MADR în vederea soluționării problemei fărâmițării excesive a suprafețelor agricole este acordarea de sprijin suplimentar fermierilor care se asociază sau celor care arendează terenul, în contextul noului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE