septembrie 20, 2021

Federatia Nationala a Cartofului: Ne deranjeaza foarte mult importurile ilegale. Pe piata ajung cartofi care se vand afara cu 30 de euro tona

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul agricol pentru producatorii romani de cartofi este unul destul de dificil pana acum, avand in vedere lipsa precipitatiilor, insa cea mai mare problema a acestora o reprezinta importurile ilicite de cartofi, avertizeaza Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

„In tara noastra ajung importuri consistente de cartofi din tari precum Polonia, Franta, Germania, insa acest lucru nu ne deranjeaza. Ceea ce ne deranjeaza insa foarte mult sunt importurile facute ilegal. Speram sa se diminueze aceste importuri ilegale, mai ales prin diminuarea TVA. Samsarii sa fie putin descurajati”, a declarat Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania, pentru StiriAgricole.ro.

Acesta sustine ca in Romania consumatorul este putin informat, iar din aceasta cauza ajunge sa cumpere cartofi care in alte tari sunt rar comercializati.

„In Occident, cartoful de dimensiuni foarte mari nu este consumat, desi este perfect comestibil. Au mai multa apa si mai putina substanta uscata. Au insa calitati culinare inferioare. Cine a spus acum un an ca nu sunt buni la consum, a gresit. Daca va duceti in Occident gasiti in magazin cartof tip bolovan, acolo pretul acestui tubercul fiind de 30 de euro tona. Va dati seama, a costat mai mult transportul. Consumatorul ar trebui sa fie mai informat”, adauga presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

Intrebat cum se prezinta pana acum culturile noastre de cartof, Gheorghe Botoman afirma ca vom avea parte de un an normal, desi producatorii au suferit destul de mult din cauza lipsei de precipitatii.

„O sa fie un an normal, desi producatorii de cartofi au suferit destul de mult de seceta. Nu prea a plouat consistent. Cartoful are nevoie de apa mai multa si de racoare. Temperaturile din ultimele zile nu au favorizat cultura de cartof. Dar pana acum putem sa consideram ca e normal. Nu avem inca boli. Colorado inca nu a aparut. Fermierii sunt pregatiti, au produse specifice, nu sunt probleme majore”, a mai spus Gheorghe Botoman.

Pietele externe ar putea constitui pentru producatorii romani de cartofi o sansa importanta de a lupta cu preturile de dumping din Romania. In acest sens, o firma din Israel si-a exprimat de curand intentia sa cumpere cartofi din tara noastra.

„Am avut niste solicitari, dar astea sunt de acum o luna. O firma din Israel dorea sa faca un contract cu fermierii nostri pentru export de cartof in Israel. Dar nu stiu sa se fi incheiat contractul, a fost doar o intentie”, a declarat Gheorghe Botoman.

Romanii consuma anual, in medie, circa 94 de kg de cartofi, acestia fiind printre cei mai mari consumatori din Europa, conform Federatiei Nationale a Cartofului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE