Ce trebuie sa stiti pentru dezvoltarea unei culturi de pepeni verzi

Facebook
Twitter

Unul dintre cele mai apreciate fructe in sezonul calduros este fara indoiala pepenele, acesta avand o capacitate mare de pastrare, in special pentru cei care aleg sa-l comercializeze. Va prezentam in acest articol pasii pe care trebuie sa-i faceti pentru a incepe o cultura de pepeni verzi.

Cei care vor sa dezvolte o afacere cu pepeni verzi trebuie sa stie ca acestia se recolteaza incepand cu data de 20 iulie pana spre finalul lunii septembrie. In cazul in care agricultorul opteaza pentru o productie extratimpurie sau timpurie, perioada de recoltare se poate face mai devreme chiar si cu o luna. Varful de productie apare la jumatatea lunii august, moment in care comercializarea se face destul de anevoios.

Alegerea semintelor

Primul pas pe care trebuie sa-l facem pentru a incepe o productie de pepene verde, chiar si pe o suprafata nu foarte intinsa, este sa ne asiguram ca semintele pe care le avem sunt de calitate. Se recomanda astfel evitarea achizitionarii de seminte din comert si se recomanda mai degraba cumpararea acestora de la un producator cunoscut din reteaua UNISEM.

Pregatirea rasadurilor

In cazul pepenilor verzi, rasadurile se realizeaza in la jumatatea lunii martie, tinand cont ca la plantare rasadul trebuie sa aiba circa 30 de zile. Semanarea se face in ghivece cu un diametru de aproape 10 cm. Pentru o suprafata de un hectar sunt necesare aproximativ 10.000 de ghivece si o cantitate de seminte de 400 – 600 de grame. Pentru rasaduri este recomandat urmatorul amestec: 40% turba, 20% mranita, 30% pamânt de telina hi 10% nisip.

Cum stabilim locul de plantare

Urmatorul pas necesar este sa stabilim locul in care dorim sa plantam pepenii. Locatia este una deosebit de importanta, deoarece aceasta trebuie sa fie una insorita, departe de umbre, razele soarelui fiind esentiale pentru cresterea acestor fructe. Semintele germineaza in 21 de zile la temperaturi de 14-16 grade celsius, iar in conditii optime la circa 25 de gade celsius in 5-6 zile. Specialistii recomanda de asemenea ca solul sa aiba un PH neutru de 5,5.

Pregatirea solului

Ajungem astfel la cel mai important pas si anume pregatirea solului in vederea plantarii. Pentru a avea o dezvoltare armonioasa a pepenilor este necesar sa fertilizam solul cu ingrasaminte organice, care pot fi formate din gunoi de grajd sau iarba uscata. Operatiunea aceasta trebuie realizata cu circa 3-4 zile inainte de a planta semintele. De asemenea, culturile premergatoare foarte bune pentru pepenii verzi sunt cele de mazare, ceapa, tomate, cartofi. Fertilizarea se poate realiza cu gunoi de grajd bine fermentat (30 de tone pe hectar).

Pregatirea terenului incepe prin distrugerea resturilor vegetale si afanarea solului prin actiune de discuire cu GD-3,2 in agregat cu tractorul U 650. Din punct de vedere al nivelarii, aceasta se poate face cu NM – 3,2 + U – 650.

Plantarea rasadurilor

Pentru a planta propriu-zis rasadurilor este necesar sa realizezi o gaura adanca de 10 centimetri, insa trebuie sa te asiguri ca ele sunt plantate la o distanta pe sol de minim un metru. Acest aspect este important deoarece frunzele lor se dezvolta foarte mult. Infiintarea culturii prin semanat direct incepe cu data de 20 aprilie si se poate face pana pe 10 mai.

Irigatia

In ceea ce priveste udarea culturii aceasta trebuie sa se faca cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, fiind cunoscut faptul ca pepenii au nevoie de cantitati insemnate de apa pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, excesul de apa se poate dovedi daunator. Astfel, udarea trebuie facuta uniform, pana cand in fiecare ghiveci amestecul de pamant sa fie umectat pe toata adancimea.

Lucrari de ingrijire pentru culturile de pepene verde

– Completarea golurilor se face la circa 4 zile de la plantare;
– Afanarea solului si combaterea buruienilor nedistruse prin ebicidare;
– Irigare prin aspersiune, fiind necesare 4-6 udari cu norma de 350-400 m3/ha
– Combaterea chimica a pirului gros, a cositei cu Fusilade S 2 l/ha, Gallant S 1,5 l/ha sau Targa 2 l/ha
– Fertilizare la inceputul formarii vrejului cu 150 kg/ha azotat de amoniu (N50)

Soiuri de pepeni

Sugar Baby este un soi de vigoare mica – mijlocie. Fructul este mic (1,8 – 3,4 kg), sferic, de culoare verde inchis cu dungi putin vizibile, de culoare negricioasa. Pulpa este colorata in rosu aprins, dulce, fina, uniforma ca textura si culoare. Semintele sunt mici, netede, de culoare bej, cu varful mai închis.

Timpuriu de Canada este un soi de vigoare mica – mijlocie. Fructul este mic – mijlociu (1,7 – 4,2 kg), sferic, de culoare alb – verzui cu dungi subtiri formate din irizatii putin vizibile. Pulpa este de culoare rohie – roz – caramizie, uniforma ca textura si culoare, uneori atoasa spre mijlocul fructului. Semintele sunt mici, netede, de culoare bej pestrita, cu vârful cafeniu.

Crisby F1 este un hibrid extratimpuriu, de vigoare mijlocie. Fructul este mijlociu spre mare (3,0 – 5,3 kg) de forma rotund ovala, de culoare verde deschis cu dungi de culoare verde intens. Pulpa este de culoare rosu intens, dulce si are textura fina. Semintele sunt mici, de culoare maronie.

Red Comet F1 este un hibrid de vigoare mijlocie. Fructul este de marime mijlocie spre mare (4,0 – 6,0 kg) sferic, de culoare verde închis . Pulpa este de culoare rohu intens. Semintele sunt mici, de culoare maroniu pestrit.

Red Star F1 este hibrid cu vigoare mare. Prezinta fructe mari (3,7 – 6,0 kg), sferice, de culoare verde închis. Pulpa este de culoare rosu intens cu un gust foarte dulce. Semintele sunt mici si putine la numar.

Lady F1 este un hibrid timpuriu de tip Crimson Sweet. Prezinta fructe ovale, uniforme, cu greutatea medie de 10 – 12 kg. Pulpa este crocanta, suculenta, de culoare rosu purpuriu. Capacitatea de productie este de 30 – 40 t/ha.

Granit F1 este un hibrid extratimpuriu de tip Crimson Sweet, cu fructe de 3 – 9 kg, de calitate superioara (miez colorat în rosu intens, gust foarte dulce, seminte mici si putine).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE