Federaţia Naţională a Cartofului solicită reducerea TVA la cartofi. Românii printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an, din care, însă, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import, de proastă calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federaţiei Naţionale a Cartofului.

“Românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.

El spune că, din păcate, un sfert dintre cartofii consumaţi de români sunt de o calitate culinară mai proastă. Aceştia provin din import şi sunt mai mari decât cartofii obişnuiţi.

“Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul dacă îl vede mare, crede că e bun”, a mai spus Boţoman.

Aproximativ un sfert dintre cartofii din piaţă se încadrează în această categorie şi provin din import

Din cauza importurilor masive din ultima perioadă, producătorii sunt presaţi să reducă preţurile pentru a putea face faţă concurenţei.

“Preţul cartofului la producător este foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la preţuri mici, fără taxe şi fără facturi. Vrem şi noi să se reducă TVA la cartofi”, a mai spus reprezentantul federaţiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE