COD PORTOCALIU de inundatii in Dambovita si Giurgiu. COD GALBEN de inundatii pentru alte zece judete

Facebook
Twitter

Judetele Dambovita si Giurgiu vor fi, in intervalul duminica, ora 22.00 – marti, ora 14.00, sub cod portocaliu de inundatii, potrivit unei avertizari ce vizeaza raul Neajlov, sectorul Moara din Groapa – Vadu Lat.

Institutul National de Hidrologie si Gospodărire a Apelor (INHGA) precizeaza ca a emis aceasta avertizare avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 48 de ore.

Totodata, hidrologii au actualizat codul galben emis anterior, care este valabil acum pentru judetele Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Ilfov.

COD PORTOCALIU de inundatii in Dambovita si Giurgiu. COD GALBEN de inundatii pentru alte zece judete

Atentionarea vizeaza, in intervalul duminica, ora 15.00 – marti, ora 14.00, raurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Motru si unii afluenti mici ai Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Jiu pe sectorul aval confluenta Motru – amonte Podari (judetul Dolj), Teslui (judetele Dolj si Olt), Cerna (afluent al Oltetului) si unii afluenti mici ai Oltului din judetele Valcea si Olt, Calmatui, Vedea superioara amonte Valeni, Teleorman si pe alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Raul Doamnei, Neajlov si Sabar (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov).

Trei localitati din judetul Giurgiu, afectate de inundatii

Ploile torentiale din ultimele ore au provocat revarsarea raurilor Neajlov si Dambovnic, in judetul Giurgiu, trei localitati fiind afectate de inundatii.

Conform unui bilant dat publicitatii duminica de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu, in localitatile Vanatorii Mici, Iepuresti si Bucsani au fost afectate de inundatii 118 hectare de pasune, 35 hectare de terenuri agricole, trei livezi si gradini, o curte si doua podete care fac legatura cu exploatatii agricole. De asemenea, apele s-au revarsat pe doua drumuri comunale din localitatile Iepuresti, Chirculesti si Poarta Luncii, insa cele doua tronsoane sunt circulabile, conform Mediafax.

Cea mai afectata de inundatii este comuna Bucsani, unde s-au revarsat atat apele Neajlovului, cat si cele ale raului Dambovnic, inundand o suta de hectare de pasuni si terenuri agricole.

COD PORTOCALIU de inundatii in Dambovita si Giurgiu. COD GALBEN de inundatii pentru alte zece judete. Potrivit autoritatilor locale, nu a fost necesara evacuarea localnicilor sau a bunurilor acestora.

In ultimele 24 de ore, in judetul Giurgiu, care s-a aflat sub cod galben de inundatii, a plouat, cantitatile de precipitatii ajungand pana la 25,2 litri pe metru patrat in 24 de ore.

Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu spun ca nivelul raurilor care strabat judetul este sub cotele de atentie, cu exceptia raului Neajlov, care la statia hidrometrica Vadu Lat a depasit cu 32 centimetri cota de inundatie. Fluviul Dunarea are un regim de curgere normal, nivelul si debitul situandu-se sub cotele de atentie, mai spune sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE