FAO incepe implementarea celor doua proiecte destinate accelerarii dezvoltarii rurale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un grup de experți internaționali ai FAO a efectuat o vizită de lucru în Moldova pentru a demara activitățile de consolidare a capacităților privind politicile agricole şi de dezvoltare rurală precum și activități de suport a micilor producători de pomuşoare.

Vizita a avut ca scop identificarea potențialelor sinergii între cele două proiecte ale FAO, precum și cu alte proiecte și activități implementate de donatori și Guvernul Republicii Moldova și a facilitat înțelegerea așteptărilor de la cele 2 proiecte din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Astfel, reprezentanților MADRM, organizațiilor de profil și donatorilor din segment le-au fost prezentate activitățile celor două proiecte naționale și rezultatele planificate în cadrul unui atelier de lucru desfășurat pe 25 ianuarie, la Chișinău.

De asemenea, în urma întîlnirilor cu reprezentanții MADRM și cu organizațiile de profil au fost evaluate necesitățile de instruire referitoare la politica de dezvoltare rurală. În colaborare cu MADRM, a fost înființat un Grup tehnic de lucru pentru dezvoltare rurală – alcătuit din reprezentanți MADRM și alte organizații din domeniu – pentru a sprijini implementarea tuturor activităților din proiecte.

“MADRM împreună cu organizațiile partenere și implicit alături de fermieri, este implicat activ în implementarea acestor proiecte. Apreciem caracterul strategic și suportul acordat pas cu pas de către FAO și intenționăm ca în viitorul apropiat comunitățile rurale să simtă beneficiile consistente generate de aceste proiecte” a declarat în cadrul evenimentului Iurie Ușurelu, secretar de stat MADRM.

Parte a agendei de lucru a fost și elaborarea criteriilor de selecție pentru identificarea comunităților – pilot. Grupul de experți a efectuat timp de o zi vizite în teritoriu pentru testarea criteriilor de selecție pentru identificarea celor trei comunități rurale pilot care vor beneficia de asistență tehnică.

“Prin această misiune care aduce la Chișinău experți de talie internațională cu o bogată experiență în țările din regiune, FAO își continuă angajamentul regional de susținere a fermierilor mici și mijlocii și în acest sens de a promova politici publice și proiecte cu suport internațional care să accelereze dezvoltarea rurală” a menționat Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului FAO în Moldova.

Moldova este una dintre țările vizate în cadrul Inițiativei Regionale a FAO privind abilitarea micilor agricultori și fermelor de familie pentru îmbunătățirea mijloacelor de trai și reducerea sărăciei.

“La moment FAO este la etapa de finalizare al unui studiu menit să îmbunătățească înțelegerea necesităților și a constrângerilor proprietarilor mici și a fermelor de familie în șapte țări, inclusiv în Moldova. Raportul va oferi concluzii și recomandări privind modul în care să se dezvolte în continuare din punct de vedere al comerțului, fermele de familie și astfel să se asigure mijloacele de trai necesare din mediul rural”, a precizat în cadrul evenimentului, Morten Hartvigsen, Responsabil de Inițiativa Regională.

În Moldova, 99% din totalul exploatațiilor agricole (ferme) sunt mai mici de 10 ha și utilizează 37% din totalul terenurilor agricole.
Circa 100 000 de fermieri cultivă pomușoare în parcele mici sau grădini.

Amintim că proiectele „Sprijin pentru consolidarea capacităților privind politicile agricole şi de dezvoltare rurală și implementarea proiectelor-pilot de dezvoltare a comunităților locale” şi

„Consolidarea capacităților micilor producători de pomuşoare” au fost semnate de MADRM și FAO in noiembrie 2017. Proiectele vor contribui la dezvoltarea capacităților în domeniul agriculturii și politicii de dezvoltare rurală – pentru elaboratorii de politici publice, oficiali locali și alte părți vizate care vor fi implicați în pregătirea și implementarea planurilor de dezvoltare comunitară pentru trei comunități –pilot, precum și la consolidarea capacității micilor producători de pomușoare.

Proiectele au un buget de peste 800 mii de dolari și urmează a fi implementate până la finele anului 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE