Efectul primelor ninsori asupra livezilor: „Merele au devenit globuri de sticlă pentru pomul de Crăciun”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pomicultorii din nord suferă de pe urma frigului și a ninsorilor din ultimele zile.

Reprezentanții producătorilor din nordul Republicii Moldova spun că promoroaca și înghețurile din ultimele zile au distrus orice speranță a pomicultorilor de a-și vedea producția vândută și de a câștiga bani care să acopere pierderile cauzate de embargoul rusesc, informează ziarulnational.md.

Maria Nazaria din satul Ruseni, raionul Edineț, spune că merele frumoase au devenit niște „globuri de sticlă pentru pomul de Crăciun”.

„Alaltăieri dimineață, am mers în livadă și am rămas muți. Totul era acoperit cu promoroacă, iar merele nici nu se vedeau. Nu intra cuțitul în măr, chiar dacă l-am adus în casă. Merele în anul acesta erau mai frumoase ca niciodată, am așteptat mult așa roadă. Nu am vândut nimic, deoarece nu aveam cui și nu aveam unde depozita. Acum trebuia să le vindem pe toate odată, însă deja poți să-ți iei lumea în cap și să te duci unde te-or duce ochii, că banii băgați nu-i mai poți scoate”, a declarat Maria Nazaria.

Cu aceleași probleme se confruntă toți pomicultorii din regiune, care au amânat culesul ca urmare a embargoului rusesc, în speranța că Uniunea Europeană le va oferi o soluție pentru comercializarea și depozitarea fructelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE