Banana-nordului, kiwi, migdalul și curmalele chinezești: profituri mari de pe suprafețe mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) au adaptat mai multe soiuri exotice la condițiile pedoclimatice din România, printre care curmalele chinezești, banana-nordului, migdal sau kiwi.

Arbore ornamental cu fructe delicioase, banana-nordului (pawpaw – Asimina triloba), rezistă până la -25 grade. Fructele au o aromă specifică ca de banane sau de pepene galben, vanilie sau chiar de ananas, se coc toamna sub formă de ciorchine. Plantă autofertilă, rezistentă, banana-nordului face flori urât mirositoare.

Din cauza mirosului slab, care atrage puțini polenizatori, producția de fructe este limitată. Cultivatorii majori plasează uneori carne lângă copaci pentru a atrage insectele polenizatoare. Însă, fructele au o aromă oarecum similară cu cele ale bananei și mangoului, variind în funcție de varietate, și au mai multe proteine decât majoritatea fructelor. Compușii din banana-nordului sunt studiați în special în industria farmaceutică, deoarece primele rezultate indică faptul că au efecte benefice în lupta cu cancerul.

Totodată, neavând mulți dăunători, banana-nordului a stârnit interesul producătorilor ecologici. De altfel, specialiștii USAMV spun că acest soi poate aduce profituri mari, chiar dacă este cultivat pe suprafețe mici, mai ales că, din cauza schimbărilor climatice, pomicultorii români vor fi nevoiți să folosească soiuri rezistente la variații de temperatură sau lipsa precipitațiilor.

Un al soi bine adaptat la condițiile din România este migdalul, care este studiat la centrul de cercetare Istrița, din Buzău.

În loturile de cercetare de la USAMV cresc și kiwi. Producția ajunge la 20 de kilograme de fructe/pom.

Materialul săditor este disponibil prin centrele universitare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE