Războiul ardeiului iute bio. Eco Ruralis, către Syngenta: Eliberați ardeiul!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii se opun deciziei prin care compania Syngenta a primit patentul pentru un noi soi de ardei iute, rezistent la insecte.

În 3 februarie 2014, o coaliție extinsă formată din 34 de organizații neguvernamentale și organizații de fermieri și amelioratori printre care și asociația de țărani Eco Ruralis, a înaintat Oficiului European pentru Patente (OEP) din Munchen un document de opoziție față de patentul pentru ardei acordat companiei Syngenta. Compania a patentat rezistența la insecte dăunătoare pe care a copiat-o de la un ardei sălbatic. Astfel de patente sunt îndoielnice din punct de vedere etic, intensifică procesul de concentrație pe piața semințelor și reprezintă un risc pentru securitatea alimentară la nivel global. În timpul depunerii documentului în Munchen, o supă de ardei iute a fost servită angajaților Oficiului European pentru Patente.

În data de 8 mai 2013, Oficiul European pentru Patente (OEP) a acordat companiei Syngenta patentul EP 2140023 B1 pentru ardeiul convențional rezistent la insecte dăunătoare. Syngenta  a încrucișat o plantă de ardei sălbatic din Jamaica cu plante de ardei comercial; cum planta de ardei sălbatic este rezistentă la diferiți dăunători, rezistența patentată deja exista în natură.  Totuși, Syngenta susține că deține proprietatea asupra plantelor de ardei rezistente la insecte și asupra semințelor și fructelor lor, deși plantele patentate sunt produse ale procesului de ameliorare convențională. Astfel de plante ar trebui să nu fie patentabile sub legea europeană.

Coaliția europeană care se opune patentului pentru ardei solicită revocarea acestuia. Este pentru prima dată în istoria Oficiului European pentru Patente (OPE) când o coaliție atât de extinsă, formată din membri reprezentând 27 de țări europene ale Convenției Europene pentru Patente, depune un document de opoziție, ecou al dezacordului față de practicile OPE.

În mai 2012, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care solicită OPE să excludă dintre produsele patentate pe cele derivate din ameliorarea convențională, cât și din toate metodele de ameliorare convențională.

O decizie a consiliul extins al Oficiului European pentru Patente ce va fi luată curând, ar putea schimba practicile de acordare a patentelor pentru plante convenționale, iar revocarea patentului pentru ardei ar putea fi un prim pas important. Totuși, pentru a aduce o schimbare pe termen lung, este nevoie ca o decizie politică să fie luată de către consiliul de administrație.

Patentarea plantelor intensifică procesul de concentrație al pieței globale de semințe deja existente cu doar câteva corporații multinaționale care controlează viitorul hranei noastre. Patentele pentru semințe ar trebui să creeze stimulente pentru ameliorarea de noi varietăți de plante, dar ele cauzează opusul: amelioratorii nu pot accesa liber materialul reproducător al plantei ce se vrea ameliorată, precum varietăți de plante și plante sălbatice. Acest fapt conduce la afectarea agro-biodiversității și a suveranității alimentare și, implicit, conduce la opțiuni reduse pentru consumatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE