10 hectare de sere în Valea lui Mihai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Oraşul Valea lui Mihai va avea, în anul 2016, o centrală electrică de mare randament, bazată pe biocombustibil, printr-o investiţie de 34 de milioane de euro a companiei cehe Ekol Brno, a anunțat primăria localităţii.

Proiectul prevede şi înfiinţarea unei sere de 10 hectare, încălzită cu energia termică produsă, unde vor lucra în jur de 150-200 de persoane.

Ekol Brno este un producător de marcă de sisteme energetice din Europa. Conducerea companiei a încheiat, săptămâna trecută, o convenţie cu Centrala Bioval S.R.L. din Valea lui Mihai privind condiţiile realizării acestei investiţii. Societatea din Valea lui Mihai, în colaborare cu o firmă de consultanţă din Oradea, a elaborat proiectul de realizare a unei centrale electrice, de mare randament, din colectarea şi arderea deşeurilor silvice şi agricole, respectiv a plantelor energetice.

Producţia de energie se va realiza într-o cogenerare de înaltă eficienţă şi va beneficia, timp de 15 ani, de sprijin acordat sub formă de certificate verzi, în temeiul Legii nr. 220/2008, ceea ce a determinat investitorii să considere acest proiect ca fiind rentabil privind amortizarea cheltuielilor.

Cehii au promis să aducă la Valea lui Mihai cele mai noi tehnologii în domeniu, centrala termică urmând să angajeze 50-60 specialişti cu pregătire superioară şi medie în domeniu. Implicit, se vor dezvolta şi societăţile, firmele anexe, care vor efectua transportul combustibilului şi vor valorifica energia cogenerată.

Centrala va fi amplasată la nord-est de oraş, pe partea stângă a drumului naţional care duce spre Curtuişeni, la un kilometru de şosea. Termenul de finalizare a construcţiei este anul 2015, urmând să fie dată în funcţiune în 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE